Može li Evropa da zameni ruski gas tečnim gasom

Evropska komisija predložila je paket novih mera za sigurnost snabdevanja i smanjenje cene gasa tokom zime. Dogovorena je zajednička nabavka gasa, ali među merama nema najavljenog ograničenja cena, što je tražilo 15 država članica. Da li bi Unija mogla da se okrene tečnom gasu?

Urednica Energije Balkana Jelica Putniković kaže da je Evropska unija shvatila da ne može da natera Rusiju da prodaje gas po ograničenoj ceni.

„Iz Moskve su rekli da, ako bude ograničenja cene, da neće isporučivati gas, a Evropa preko Ukrajine i Turskog toka dobija količinu gasa koja nije za odbacivanje. Članice ne smeju da idu na tu opciju“, navela je Putnikovićeva.

Zajednička nabavka će teško funkcionisati

Smatra i da će zajednička nabavka teško funkcionisati, ali da bi moglo da dođe do dogovora poput onog između Berlina i Pariza.

„Francuska plasira gas u Nemačku koji stiže do luka, a Nemačka proizvodi struju iz tog gasa i i prodaje ga Francuzima. Biće uzajamnih dogovora koji odgovaraju obema stranama“, pojašnjava urednica Energije Balkana.

Uspešna ušteda od 15 odsto energije u septembru

Članice EU uspele su u septembru da uštede 15 odsto energije, a skladišta gasa popunjena su 92 posto. Od toga kakva će biti zima zavisi da li će zalihe moći da izdrže.

„Zavisi od temperature, ako bude hladno trošiće se brzo na grejanje, a zavisi i koliko gasa bude pristizalo u međuvremenu. Gasovodom ‘Jamal Evropa’ ne dolazi gas, ako bude funkcionisao bila bi pojačana rezerva“, rekla je Putnikovićeva

Analize pokazuju da tečnog LNG gasa nema dovoljno

Evropska unija planira da ruski gas zameni tečnim gasom LNG, ali analize pokazuju da ga nema dovoljno. Kina je nedavno najavila i će obustaviti isporuke LNG Evropi.

„Kina ne izvozi svoj LNG gas, već je preprodavala Evropi gas za koji je imala ugovorene isporuke iz SAD. Sad se bliži zima, a Kina je proletos imala problema sa manjkom električne energije, uvodili su restrikcije i zatvarali fabrke jer nisu imali dovoljno struje, logično je da su rekli da gas mora da se preusmeri na domaću potrošnju. Evropa nema dovoljno LNG terminala. Čak i da može da nabavi veće količine, teško da bi moglo da se dopremi u luke i preradi. Tek sad neke zemlje poput Nemačke grade terminale za pretvaranje gasa u gasovito stanje“, objasnila je Jelica Putniković.

Na pitanje koliko je pomeranje početka grejne sezone pomoglo da se uštedi gas, Putnikovićeva je rekla da je reč o značajnim količinama.

„Jutros je bilo hladno, ali temperatura je takva da može da se izdrži. Oni koji imaju malu decu će paliti neke peći na struju, ali će se uštedeti značajne količine gasa“, zaključila je urednica Energije Balkana Jelica Putniković.

Izvor: RTS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti