pitanje cene struje

Može li se rešiti pitanje cene struje bez diskriminacije bilo koga?

Kako rešiti pitanje cena za komercijalne kupce, da svi budu zadovoljni a da EPS ne bude ugrožen? Kako će se ovo dekretorm ukidanje tržišta odraziti na buduće delovanje zakonima proklamovano slobodno tržište energije? O ovim pitanjima, kao i tome kako energetsku krizu prevazilaze druge – evropske zemlje, treba li menjati propise, kako da se država spremi za vanredne energetske uslove u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Željkom Markovićem, liderom za sektor energetike i resursa u Deloitte Srbija.

Da bi pomogla privredi da preživi astronomske cene električne energije država je odlučla da onim potrošačima iz sektora privrede kojima ističe ugovor ove jeseni sa Elektroprivredom Srbije produži ugovore do kraja godine. Prema nezvaničnim informacijama u međuvremenu će se formirati cena struje koja će odgovarati potrošačima.

Posebno je pitanje kako će se ova strategija odraziti na poslovanje EPS-a. Da li će nacionalna energetska kompanija biti ugrožena zarad pomoći komercijalnim kupcima?

Ali, ovih dana se pojavljuju i nova pitanja. Privredne asocijacije se bune i tvrde da nisu svi komercijalni kupci u istom položaju. Kako kažu, sada EPS diskriminiše jedan deo kupaca iz sektora privrede. Reč je o onim kupcima koji su pre nego što je Vlada Srbije propisala produženje ugovora, tokom leta i u septembru, kada su im istekli stari ugovori, potpisali nove – po cenama koje su bile i duplo veće od starih. A ono što je njabitnije, u tim ugovorima struja je skuplja od cene po kojima se sada nekim komercijalnim kupcima produžava ugovor.

I, sada je pitanje, kako rešiti pitanje cena za komercijalne kupce, da svi budu zadovoljni a da EPS ne bude ugrožen? Kako će se ovo dekretorm ukidanje tržišta odraziti na buduće delovanje zakonima proklamovano slobodno tržište energije?

O ovim pitanjima, kao i tome kako energetsku krizu prevazilaze druge – evropske zemlje, treba li menjati propise, kako da se država spremi za vanredne energetske uslove u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Željkom Markovićem, liderom za sektor energetike i resursa u Deloitte Srbija.

Željko Marković, lider za sektor energetike u Deloitte Srbija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti