Možete li da izračunate svoj dnevni ugljenični otisak?

Ugljenični otisak predstavlja ukupnu količinu emitovanih gasova staklene bašte proizvedenih direktno ili indirektno od strane pojedinca, organizacije, događaja ili proizvoda. Ugljenični otisak je jedan od najznačajnijih indikatora zagađenja životne sredine. Glavni emiteri su industrija, saobraćaj, gradovi i poljoprivreda, što znači znači da svaki čovek na planeti, učestvujući u bilo kojoj od ovih aktivnosti, ostavlja svoj lični ugljenični otisak na planeti.

Iako su se mnoga velika preduzeća i zemlje obavezale na nulte ciljeve emisija štetnih gasova, neophodno je reći da čovek sa svojim aktivnostima takođe doprinosi globalnim emisijama.

Proizvodi koje svakodnevno koristimo imaju veliki uticaj na naš ugljenični otisak.

Emisije ugljenika po delatnostima

U tabeli ispod je prikazan ugljenični otisak za svakodnevne aktivnosti i proizvode.

Kućne aktivnosti i proizvodiCO2 emisije (g)
Standardna sijalica (100 W po satu)172
Korišćene mobilnog telefona (195 minuta po danu)189
Mašina za pranje veša (0.63 W)275
Električna pećnica (1.56 kWh)675
Mašina za sušenje veša (2.5 kWh)1000
Toaletne rolne1300
Topla voda (10 minuta)2000
Svakodnevno putovanje na posao (1h, sa autom)3360
Prosečna dnevna konzumacija hrane (3 obroka od 600 kalorija)4500
Tabela 1: Ugljenični otisak za svakodnevne aktivnosti i proizvode

Izbor prevoza kod ljudi igra ključnu ulogu u određivanju ugljeničnog otiska. Na primer, 15 km dnevnog putovanja do posla u javnom prevozu generiše u proseku 1.464 g emisije CO₂. U poređenju sa 3.360 g, odnosno duplo većom količinom koja se generiše za putovanje iste dužine automobilom.

Korišćenjem održivijih načina prevoza, kao što su biciklizam, pešačenje ili javni prevoz, možete značajno smanjiti svoj ugljenični otisak.

Smanjenje ugljeničnog otiska

Jedan od načina da ublažite svoje emisije ili da ih iskorenite je učestvovanje na projekatima koji izbegavaju, smanjuju ili uklanjaju emisije CO₂. Ovo uključuje rešenja zasnovana na prirodi kao što su pošumljavanje i poboljšano upravljanje šumama, ili rešenja zasnovana na tehnologiji kao što su proizvodnja biouglja i hvatanje i skladištenje ugljenika (CCS).

Postoje razne mogućnosti takozvanih ugljeničnih kredita koji nude potencijalno rešenje za pojedince kako bi pomogli u u smanjenju globalnih emisija, Ipak, javna svest ostaje da predstavlja značajan izazov. Jedno od mnogobrojnih istraživanja je otkrilo da je samo 34% američkih potrošača upoznato sa ugljeničnim kreditima, a samo 3% ih je kupilo u prošlosti.

Ugljenični krediti predstavljaju vrstu ekonomskog instrumenta koji pomaže u kontroli štetnih emisija.

Postoje razne kompanije koje se bave finansiranjem ili proširenjem postojećih ugljeničnih  projekata. Takođe se mogu kupiti ugljenični krediti da bi se pomoglo u finansiranju klimatskih rešenja širom sveta i nadoknadile sopstvene emisije.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti