Mraz zaustavio najveću američku rafineriju nafte Port Arthur u Teksasu

Cena američke nafta se vratila na nivo iz januara 2020.godine, zahvaljujući vakcinama protiv virusa korone kao i snegu i ledu na dubokom jugu. Rafinerija nafte Motiva u Teksasu zatvorila je svoj proizvodni kompleks Port Arthur, najveću američku rafineriju nafte, zbog temperatura koja je dosegla tačku smrzavanja. Poskupljenje nafte moglo bi uticati na dalje poskupljenje benzina, koji poslednjih meseci sve skuplji.

Retki napadi zimskog vremena u Teksasu pomogli su rastu cene američke nafte iznad 60 dolara po barelu, prvi put od januara 2020. godine. Sneg je pao na jugu čak do Brovnsvila u Teksasu, gde je sneg zabeležen samo dva puta otkako je počela da se vodi evidencija 1898. godine.

Temperature u Permijan Basinu, glavnom središtu proizvodnje nafte Sjedinjenih Država, pale su ispod nule. Sneg, vetar i led isključili su električnu energiju u većem delu Teksasa.

Rafinerija nafte Motiva u Teksasu zatvorila je svoj proizvodni kompleks Port Arthur, najveću američku rafineriju nafte, zbog temperatura koja je dosegla tačku smrzavanja.

Rafinerija Motiva postrojenje, Port Artur Teksas / Foto: Chron.com

"Pažljivo pratimo vremenske prilike i nastavićemo sa normalnim radom čim to bude bezbedno", rekli su iz Motive.

Dug put nazad

Poslednji put kada se cena nafte u zapadnom Teksasu iznosila više od 60 dolara bila je 7. januara 2020. To je bilo upravo u trenutku kada su saznanja o inficiranima koronavirusom počela da se šire.

Samo tri meseca kasnije, kako su putovanja stala, a potražnja za naftom opala, cenovni rat između Rusije i Saudijske Arabije rezultirao je masovnim zasićenjem zaliha. Nafta je prvi put postala negativna 20. aprila, srušivši se na -40,32 dolara, kada je ostala ispod nule do sledećeg dana.

Od tada su se izgledi za naftu definitivno poboljšali: američka ekonomija je rekordnim tempom rasla u trećem kvartalu 2020. godine, a avio-putovanja postigla su pandemijske rekorde tokom Dana zahvalnosti i Božića.

Nafta je stabilno rasla tokom avgusta, dok je nekoliko meseci stagnirala blizu 40 dolara. Ali, od dana izbora, nafte se ponovo oporavila i porasla je za 64%, kako su porasli izgledi za ekonomske podsticaje i vakcine.

Cene rastu

Zimsko vreme u Teksasu poslužilo je kao još jedan razlog za rast cene nafte. Američka nafta popela se juče (u ponedjeljak) za 1,1% na 60,12 dolara. Nafta Brent porasla je za 1,4% na 63,30 dolara za barel.

Više cene nafte mogle bi na kraju dovesti do još većih cena benzina, koje poslednjih meseci rastu. Jednostavno, nafta je primarna komponenta benzina.

Galon benzina poskupeo je u ponedeljak u Sjedinjenim Državama u proseku na 2,51 USD, prema AAA. To je sedam centi više nego pre godinu dana i 14 centi više nego prošlog meseca. Cene benzina su u aprilu dosegle najnižu cenu od 1,77 dolara za galon.

Špekulacije?

Skok cena energenata možda nije nastupio samo zbog očekivanja da će se potražnja vratiti. Putovanja su se obnovila, ali su neznatna u odnosu na ono što su bila pre pandemije, a za poslovna putovanja su možda potrebne godine da bi se vratila u normalu. Vožnja na posao je verovatno zauvek prošlost za milione radnika, koji će nastaviti da rade od kuće dugo nakon što se pandemija korona virusom završi. A naftne kompanije polažu u budućnost u kojoj dominira zelena energija.

BP, Shell i Total obećali su da će emisije gasova sa efektom staklene bašte iz sopstvenih operacija smanjiti na nulu do 2050. godine, a njihovi izvršni direktori govorili su o hitnoj potrebi za razvojem novih linija poslovanja kako bi se nadoknadila smanjena potražnja za naftom. Exxon je najavio da će uložiti tri milijarde dolara u tehnologiju koja smanjuje emisije do 2025. A predsednik Džo Bajden postavio je borbu protiv klimatskih promena kao glavni prioritet. Najavio je da će se Sjedinjene Države ponovo pridružiti Pariskom klimatskom sporazumu prvog dana svog mandata i brzo zaustavio zakupe za istraživanje novih lokacija za proizvodnju nafte i gasa u saveznim zemljama.

Iako bi potražnja za naftom na kraju mogla da se oporavi – što će, možda, trajati godinama – puno je faktora koji, vezani za fosilna goriva, sugerišu da bi povratak nafte mogao biti deo špekulantskog balona, u kome su pored zaliha nafte i druge robe i digitalne valute, poput bitkoina.

U međuvremenu, trgovci su zadovoljni, a vozači plaćaju više na pumpama.

Izvor: BBC News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.