MRE: I posle poskupljenja struja i gas najjeftiniji u Evropi

Cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Republici Srbiji će i posle korekcije 1. maja - struje za 8% a gasa za 10%, a koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa MMF-om, ostati i dalje među najnižim u Evropi, poručuju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža je u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja. Zato Vlada Republike Srbije ulaže dodatna sredstva kako bi srpski energetski sistem funkcionisao nesmetano, što je i bio slučaj tokom zimske sezone, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike (MRE).

Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje od 8% i gasa za 10%, koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer, prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara, poručuju iz MRE.

Električna energija i gas za domaćinstva u Republici Srbiji će ostati i dalјe među najjeftinijima u Evropi, pre svega zbog dotacija države, jer želimo da obezbedimo nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana. Upravo građani, i to oni najugroženiji, i dalјe su prioritet Vlade.

Iz MRE, takođe, navode da su, za pomoć socijalno ugroženim potrošačima iz budžeta izdvojili čak četiri milijarde dinara. Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa.

Građani, ne zaboravite da se odgovorno ponašate prema električnoj i toplotnoj energiji. Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci. Hvala građanima za 10% uštede električne energije u periodu oktobar – januar 2022/23. Država će nastaviti da subvencioniše pobolјšanje energetske efikasnosti širom zemlјe, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv, obećavaju, takođe, iz MRE.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti