Na buduću politiku OPEK+ grupacije uticaće globalne zalihe nafte

Zalihe sirove nafte sada su za 12,5 miliona barela veća u odnosu na kraj januara. Na rezultat dogovora OPEK+, čije zasedanje je u toku, uticaće stavovi Rusije, Saudijske Arabije i UAE. Dok će SA i UAE biti opreznije i spremnije da nastave sa strategijom eliminisanja viška zaliha Rusija je zabrinuta zbog viših cena, koje bi mogle da podstaknu konkurenciju američkih proizvođača nafte i gasa iz škriljaca.

Članice OPEK-a i saveznci (OPEK +) povećali su izvoz nafte u februaru na 26,8 miliona b/d (barela na dan), što je 757.000 b/d više u odnosu na januar, prema podacima platforme Kpler, vodeće platforma za podatke o robi i analitiku. Do povećanja je došlo uprkos tome što je OPEK+ odlučio da održi stabilnost ponude za februar, a Saudijska Arabija nastavila sa dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje od jednog miliona b/d.

Većina članica OPEK + povećala je izvoz nafte. Primera radi, Irak i Nigerija, povećali su izvoz za 291.000 b/d, odnosno 200.000 b/d, kako se navodi na ovoj platformi. Kazakstan, kome je bilo dozvoljeno da poveća proizvodnju za 10.000 b/d prema februarskoj kvoti, izvezao je skoro za 350.000 b/d više nafte tokom meseca. Ruski pomorski izvoz povećan je za 73.000 b/d, što je i približno količini koju je ova zemlja trebalo da vrati na tržište prema januarskom sporazumu (+65.000 b/d).

Najveći pad izvoza nafte zabeležili su Iran, Saudijska Arabija, Ekvatorijalna Gvineja i UAE (pad od kombinovanih 666.000 b/d ), iako procena za Iran nije konačna. Uprkos obećanju da će smanjiti proizvodnju za milion b/d, izvoz Saudijske Arabije opao je za samo 194.000 b/d, dok su domaće zalihe pale za samo 3,3 miliona barela nafte za mesec, odnosno za 119.000 b/d, što govori da Aramko nije u potpunosti sledio obećanje saudijskog ministra energetike da će smanjiti proizvodnju za milion b/d.

Zbog sve većeg izvoza – najverovatnije usled nepridržavanja dogovora nekih od članica OPEK+ – smanjenje ponude na tržištu u februaru  je dostiglo 90% u poređenju sa ciljem grupe da dostigne smanjenje od  8,125 miliona b/d u odnosu na osnovno stanje. Konkretno, u februaru je izvezeno 777.000 b/d više u odnosu na cilj za smanjenje. Ovo uzima u obzir dobrovoljno smanjenje Saudijske Arabije od 1 milion b/d.

OPEK / Foto: Oil and Gas 360

Očekuje se da će grupa u aprilu plasirati dodatnih 1,5 miliona b/d nafte na tržište (1 milion b/d iz Saudijske Arabije, po okončanju njenog dobrovoljnog smanjenja proizvodnje i 500.000 b/d od ostatka OPEK +) na sledećem sastanku OPEK + koji se održava danas i sutra (3-4. marta). Najnoviji detalji o snabdevanju na tržištu mogli bi da dovedu do pritiska na cene, prisiljavajući OPEK+ da usvoji oprezniji pristup u ublažavanju smanjenja proizvodnje.

Prema platformi Kpler, niža usklađenost i veće cene mogle bi pokrenuti nova pitanja, posebno između Rusije na jednoj strani i Saudijske Arabije i UAE na drugoj. Poslednje dve zemlje će verovatno biti opreznije i spremnije da nastave sa napornim radom sve dok višak zaliha ne nestane, dok je Rusija zabrinuta zbog viših cena, koje bi mogle da podstaknu konkurenciju američkih igrača iz škriljaca.

Sve su oči uprte u globalne zalihe nafte. Iako je u protekla tri meseca povučeno 76 miliona barela globalnih zaliha nafte, tempo pada slabi, a kriva se poravnava. Od početka godine, nafta koja se nalazi uskladištena na kopnu opala je za samo 17,5 miliona barela, a zaliha je sada za 12,5 miliona barela veća u odnosu na kraj januara. Pored toga, zalihe su i dalje veće za 150 miliona barela na godišnjem nivou, što znači da rebalans još uvek nije završen.

Izvor: Oil&Gas Journal

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti