Na Floridi se gradi najveće skladište za solarnu energiju

Postavljanjem prvih baterijskih jedinica otpočela je izgradnja skladišta električne energije Manatee Florida Power & Light., instalisane snage od 900 MWh. Kompanija FPL je saopštila da će ovo biti najveće skladište solarnih baterija na svetu - koje će moći da napaja energijom oko 329.000 domova duže od dva sata.

Kompaija FPL (Florida Power & Light Company) je počela sa izgradnjom najvećeg baterijskog kompleksa za skladištenje električne energije dobijene solarnim putem. Cilj je da se pored očuvanja životne sredine podigne pouzdanost snadbevanja električnom energijom, koja se proizvodi  iz već postojećeg solarnog parka FPL Manatee Solar Energy Center.

Integratorke kompanije su započele posao izgradnje prvih jedinica baterija za skladištenje energije u masivnom centru za skladištenje energije Manatee Florida Power & Light.

Iz kompanije FPL kažu da će FPL Manatee Centar za skladištenje energije biti najveće skladište solarnih baterija na svetu kada bude funkcionisalo. Centar Parrish, Florida, imaće 400 MW izlazne snage i 900 MWh kapaciteta, dovolјno za napajanje oko 329.000 domova duže od dva sata, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će ova investicija biti završena tokom ove godine. Kompanija Irbi (Irby), distributer električne opreme i usluga dobila je ugovor o izvođenju radova na projektu.

„Skladištenje energije je suštinski deo slagalice, kada je u pitanju nadogradnja na našem brzom solarnom širenju i pružanje svetlije, održivije energetske budućnosti od koje svi možemo da zavisimo, uklјučujući i sledeću generaciju“, rekao je izvršni direktor FPL-a Erik Silagi. „Ali Centar za skladištenje energije Manatee ne samo da približava Sunshine State korak bliže solarnoj energiji, koja radi non-stop, već takođe pomaže Floridi da postane svetski lider u čistoj energiji i održivosti.“

Novopostavlјeni kontejner za skladištenje prva je od 132 jedinice koje će na kraju biti instalirane na licu mesta. Svaka jedinica teži otprilike 38 tona, dugačka je otprilike 36 stopa sa 11 stopa visine i širine i imaće približno 400 baterijskih modula, pri čemu je svaki baterijski modul ekvivalentan oko 2.000 iPhone baterija.

Moduli baterija čuvaće dodatnu sunčevu energiju koju proizvodi susedni FPL Manatee Solar Energy Centar kada su sunčevi zraci najjači a, takođe, distribuirati će u mrežu kada je veća potražnja za električnom energijom.

FPL upravlјa 41 centrom solarne energije u više od 20 okruga Floride. Pored završetka Centra za skladištenje energije Manatee, FPL je usred izgradnje devet dodatnih centara za sunčevu energiju.

Do kraja decenije FPL predviđa da će skoro 40% snage kompanije generirati izvori energije sa nultom emisijom – povećanje od 65% od 2020.

Izvor: Renewableenergyworld

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti