Na godišnjicu havarije EPS izvozi struju

Ovog decembra, godinu dana od prošlogodišnje havarije, EPS izvozi struju. Pomak na bolje je evidentan ali, da bi se EPS vratio na „zelene grane“ neophodno je da država u ovom javnom preduzeću umesto v.d. statusa postavi stručan i profesionalan menadžment, koji će sprovođenjem održive energetske tranzicije ostati pokretač razvoja i garant energetske bezbednosti.

Juče, 11. decembra – na godišnjicu prošlogodišnje havarije u termoelektranama u Obrenovcu, kada je umesto uglja do blokova stigao mulj, što je prouzrokovalo nestanak struje u nekim delovima zemlje, EPS je izvozio struju.

Ne, nije to marketinški trik.

Od početka decembra EPS izvozi struju. Ne neke ogromne količine doduše ali, u ranijim godinama, kada nije morao da leči posledice niza havarija, EPS u decembru nije izvozio struju. A od 1. decembra pa i danas izvozi.

Vrednost izvezene struje u decembru je, prema informacijama iz EPS-a oko 14 miliona evra. I do sada je, tokom ove godine, EPS uspevao da povremeno izvozi električnu energiju. Ukupna vrednost izvoza je oko 37 miliona evra.

Izvozu je, naravno, doprinela dobra hidrologija. Povećan je dotok vode do turbina hidroelektrana, pune se akumulaciona jezera. Stigao je i uvozni ugalj. Ali, sve ovo ne bi bilo moguće da EPS za ovih godinu dana nije konsolidovao redove, da nije počelo ozbiljno da se radi na otklanjanju posledica niza havarija.

Sve ovo postignuto je, naravno, uz angažman države, koja je, konačno, počela ozbiljnije da se bavi poslovanjem najvećeg preduzeća u zemlji. Preduzeća koje je već decenijama ne samo pokretač već i oslonac razvoja srpske privrede. A koje je dobar broj godina od dvehiljadite naovamo u V.D. statusu.

Ni tokom ovih godinu dana, država nije našla za shodno da reši pitanje v.d. statusa aktuelnog menadžmenta u EPS-u. Time je zadatak v.d. generalnog direktora EPS-a mnogo teži jer, svakako, nije lako donositi odluke prvog menadžera ako je on vršilac dužnosti. Tim pre što su u javnosti plasirane informacije da je rukovođenje ovim javnim preduzećem pod direktnom komandom kabineta premijerke Vlade Srbije i ministra finansija. Naravno da Vlada Srbije, kao državno telo koje vodi srpsku privredu treba da se bavi EPS-om – odgovorno, profesionalno i uz konsultacije sa stručnjacima, pre svega domaćim. Jer, ima ih. I u samom EPS-u, iako je mnogo njih „diglo ruke“ od svog angažmana u ovom javnom reduzeću i otišlo u inostranstvo ili neku kompaniju koja radi u Srbiji (često inostranu).

Treba reći da su ovim tutorstvom na svojevrstan način  vezane ruke i novoj ministarki rudarstva i energetike, a ne samo v.d. direktoru.

Uz to, država je u pomoć za rešavanje situacije u EPS-u pozvala Norvežane, čuvenu konsultantsku kuću Ristad Enerdži. Prema informacijama koje su srpskoj javnosti plasirane posle posete Norveškoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića može se zaključiti da je jedan od ključnih saveta profesionalni menadžment.

Postavlja se pitanje kako će on biti izabran. Jer, već se čuju komentari da bi mogao biti doveden neki inostrani stručnjak.

Doveden, ali kako?

Da li će biti raspisan konkurs?

Bilo je tokom minule dve decenije konkursa za prvog čoveka EPS-a. Ali, oni nisu rezultirali postavljanjem generalnog direktora. A mnogi stručnjaci (stizalo je na desetine prijava, mnoge sa veoma referentnim biografijama) potom su govorili da im na pamet ne pada da ponovo konkurišu ako se nešto ozbiljno ne promeni.

Nadajmo se, dakle, da će se država ozbiljno pozabaviti rešavanjem v.d. statusa menadžmenta EPS-a. I da shvataju da Srbija ima stručnjake, kojima treba dati odrešene ruke da rade. Da mogu biti uspešni dokazao je aktuelni v.d. menadžment. Ne treba sumnjati da bi bili uspešniji da im je potvrđen status.

Sledeći korak je da se donese realan plan razvoja kompanije i da se što pre otpočne sa njegovom realizacijom. Bez nepotrebnog gubljenja vremena. Naravno da je to potrebno zbog visokih cena električne energije i gubitaka koji se trpe zbog uvoza struje.

Iz stručnih, energetskih i ekonomskih krugova čuli su se već saveti o rešavanju budućnosti EPS-a. Ali, država još nije donela nikakvu odluku po tom pitanju  – uz određivanje rokova za sprovođenje određenih koraka i uvođenje institucije odgovornosti ako to ne bude sprovedeno. Dovođenje EPS-a na „zelene grane“ je već započeto. Ali, ako se taj put ne trasira što pre male su šanse da će održiva energetska tranzicija biti sprovedena kako valja. Od toga zavisi ne samo budućnost EPS-a, već budućnost srpske elektronergetike i energetska bezbednost zemlje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti