Na gradilištu HE „Buk Bijela“ pripremni radovi u završnoj fazi

Izgradnja gradilišnog naselja, upravne zgrade i prateće infrastrukture na gradilištu Hidroelektrane Buk Bijela na Drini kod Foče je u završnoj fazi. Osim objekata, grade se i pristupni putevi, kao i vodovodni sistem za radničko naselje. Nakon izbora i uvođenja izvođača radova, rok za izgradnju HE Buk Bijela je četiri godine.

Pripremni radovi na levoj obali Drine počeli su prošle godine i trebalo bi da budu završeni u junu iduće godine.

Uz više objekata sa sobama i apartmanima, gradilišno naselje za više od 400 radnika, koji će tu biti smešteni za vreme izgradnje HE Buk Bijela, imaće i veliki restoran, ambulantu, vešernicu i sportska igrališta.

Upravna zgrada i zgrada za izvođača i nadzor grade se uzvodno od ove lokacije, u neposrednoj blizini buduće brane.

Kompleksni radovi

Osim objekata, grade se i pristupni putevi, kao i vodovodni sistem za radničko naselje.

Izvođač radova je preduzeće Sloga iz Kragujevca, a od ukupno 80 radnika, koliko ih je angažovano u pripremnoj fazi, pedesetak ih je iz Foče, raznih profila.

Milan Baštinac, predsednik Upravnog odbora HES Gornja Drina, kaže da su pripremni radovi kompleksni, i podrazumevaju i novi vodovodni sistem i kilometre pristupnih puteva do gradilišnog naselja i od naselja, do ulaska u korito Drine.

Infrastruktura i za HE Foča i HE Paunci

Naselje se nalazi oko kilometar nizvodno od mesta gde će se graditi brana i služiće za izgradnju i ostale dve hidroelektrane u sistemu Gornja Drina. Uz HE Buk Bijela, to su HE Foča i HE Paunci.

„Nakon izgradnje svih ovih elektrana, namera nam je da kompletno naselje prepustimo na upravljanje lokalnoj zajednici, a da lokalna zajednica odlučuje o sadržajima koje će davati lokalnom stanovništvu kroz ovu infrastrukturu”, kaže Baštinac.

„Ključ u ruke”

Navodi da HES Gornja Drina planira da do kraja godine pošalje pozivni tender respektabilnim firmama koje će da se takmiče za sistem „ključ u ruke“ izgradnje HE Buk Bijela.

„Računamo da će sami pregovori sa potencijalnim izvođačem radova na samoj elektrani trajati od devet meseci do godinu dana, a nakon toga postoji mogućnost da se relativno brzo organizuje samo gradilište i počnu radovi na terenu”, naveo je Baštinac.

Vrednost gradnje HE Buk Bijela, zajedničkog poduhvata elektroprivreda Srpske i Srbije, oko 250 miliona evra, koliko će koštati i gradnja preostale dve elektrane, tako da ukupna investicija iznosi oko 500 miliona evra.

Garancija za finansiranje

Projekat će biti finansiran u odnosu 51 odsto Elektroprivreda Srbije, 49 odsto Elektroprivreda Republike Srpske, koliki je i udeo suvlasništva u zajedničkoj firmi HES Gornja Drina.

Baštinac napominje da je od Vlade Srbije obezbeđena garancija za finansiranje.

„Nadamo se da ćemo i u okviru izbora izvođača da dobijemo i povoljno finansiranje, s obzirom na to da je garancija Vlade Srbije respektabilna i sigurno će da obezbedi povoljnije uslove, nego što bi bilo da finansiranje tražimo mi sami na tržištu“, kaže Milan Baštinac, predsednik Upravnog odbora HES Gornja Drina.

Nakon izbora i uvođenja izvođača radova, rok za izgradnju HE Buk Bijela je četiri godine.

Izvor: RTRS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti