Na Madagaskaru otkriven najmanji gmizavac na Zemlji

Podvrsta kameleona veličine semena pronađena je u planinskoj prašumi na severu Madagaskara. Naučnici veruju da su možda otkrili najmanjeg gmizavca na Zemlji. Istraživači su otkrili da se ovaj mali gušter hrani tako što lovi grinje na dnu prašume, a noću se krije od predatora u travi.

Naučnici veruju da su možda otkrili najmanjeg gmizavca na Zemlji – podvrstu kameleona veličine semena. Dva malena guštera otkrio je nemačko-madagaskanski ekspedicioni tim na Madagaskaru.

Mužjak nano-kameleona ima telo dužine samo 13,5 mm. To ga čini najmanjim od oko 11.500 poznatih vrsta gmizavaca, prema Bavarskoj državnoj zbirci zoologije u Minhenu. Njegova dužina od vrha do repa iznosi 22 mm. Ženka je daleko veća i njena dužina iznosi 29 mm. Kako su iz Instituta napomenuli, drugi primerci tek treba da budu pronađeni.

"Prema saznanjima, novi kameleon viđen je samo u degradiranoj planinskoj prašumi na severu Madagaskara i moglo bi se reći da mu preti izumiranje", objavio je časopis Scientific Reports.

Oliver Hawlitschek, naučnik iz Prirodnjačkog centra u Hamburgu, rekao je: „Stanište nano-kameleona je nažalost podvrgnuto krčenju šuma, ali ovo područje je nedavno stavljeno pod zaštitu, tako da će vrsta preživeti“.

Istraživači su otkrili da se ovaj mali gmizavac hrani tako što lovi grinje na dnu prašume, a noću se krije od predatora u travi.

U postu na blogu, dr Mark Scherz, jedan od istraživača koji su učestvovali u otkriću, nazvao ga je „spektakularnim slučajem ekstremne minijature“.

Šume u kojima je pronađena Brookesia i dalje su dobro povezane sa drugim šumama na severu ostrva, rekao je on.

"Dakle, ovaj maleni novi kameleon ne sledi obrazac da se najmanje vrste nalaze na malim ostrvima. To sugeriše da nešto drugo dovodi do minijature ovih kameleona", dodao je on.

U svom izveštaju naučnici su preporučili da se kameleon uvrsti na listu kritično ugroženih vrsta – Crvena lista ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) kako bi zaštititili njega i njegovo stanište. Ovim bi se sačuvala novootkrivena vrsta, što utiče na ukupan održivi razvoj čitavog regiona.

Izvor: BBC News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti