Na pomolu gasovodna veza između Slovenije i Mađarske

Slovenija i Mađarska će u oktobru potpisati memorandum o izgradnji gasovodne veze između dve zemlje. Novi gasovod, kapaciteta 440 miliona kubnih metara, omogućiće snabdevanje prirodnim gasom preko gasovodne veze između Italije, Slovenije i Mađarske. Konačni ugovor o njegovoj izgradnji trebalo bi da bude potpisan početkom oktobra u Budimpešti.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto saopštio je prošlog utorka preko društvene mreže Fejsbuk da su predstavnici dve zemlje finalizovali sadržaj sporazuma po osnovu koga izgradnja priključnog gasovoda za prirodni gas dobija zeleno svetlo. Istovremeno, Sijarto je podsetio na to da je Slovenija jedini sused Mađarske gde ne postoji veza između gasovodnih mreža dve zemlje.

Slovenija i Mađarska će u oktobru potpisati memorandum o izgradnji gasovodne veze između dve zemlje. Sadržaj memoranduma trebalo je da bude finalizovan prošlog utorka.

Gasovodna veza između Italije, Slovenije i Mađarske

Prema rečima ministra, novi gasovod, kapaciteta 440 miliona kubnih metara, koji vidi kao još jedan suštinski korak ka energetskoj bezbednosti Mađarske, omogućiće snabdevanje prirodnim gasom preko gasovodne veze između Italije, Slovenije i Mađarske. Kako je istakao, konačni ugovor o njegovoj izgradnji biće potpisan početkom oktobra u Budimpešti.

Dok se slovenačko Ministarstvo životne sredine, klime i energetike ne oglasi, prema nezvaničnim informacijama, mađarska i slovenačka strana su na sastanku održanom prošlog utorka u prostorijama Ministarstva u Ljubljani konačno usaglasile sadržaj memoranduma, što pokazuje političku volju da se projekat izgradnje gasovoda pomeri. Da bi se zaista izgradio, moraće da se ispuni nekoliko faktora, uključujući neophodna finansijska sredstva.

Ministar privrede, turizma i sporta Matjaž Han danas je kratko prokomentarisao projekat izgradnje gasovoda između dve zemlje. Prema tim informacijama, ministar životne sredine, klime i energetike Bojan Kumer u oktobru odlazi u Mađarsku, „gde će biti potpisan određeni sporazum u vezi sa tim”.

Golob i Orban o gasovodu

Memorandum je potpisan manje od godinu dana nakon sastanka dvojice premijera, Roberta Goloba i Viktora Orbana, na svečanom otvaranju dalekovoda Ćirkovce-Pince prošlog decembra. Tada su se dva premijera uglavnom fokusirala na pitanja iz oblasti energetike, uključujući uspostavljanje pomenute gasovodne veze.

Takva veza bi omogućila Mađarskoj da se u srednjem roku oslobodi zavisnosti od ruskog gasa i pronađe nezavisni izvor koji bi dolazio preko Italije. Ako krenemo ovim putem, vidim to kao dokaz solidarnosti između dve zemlje”, rekao je tada Golob i ocenio da bi Slovenija do kraja mandata aktuelne vlade mogli da se približi, ako ne i završi realizaciju projekta.

Ali pre toga, kako je izjavio slovenački premijer, potrebno je pozabaviti se, ne samo pitanjem kapaciteta, već i plasmana u evropski prostor, jer bi to bio projekat koji bi bio i sufinansiran evropskim novcem.

Zainteresovanost i za druge opcije

Orban je izrazio i interesovanje za povezivanje dve zemlje gasovodom, jer bi na taj način Mađarska mogla da smanji zavisnost od ruskih energenata.

Pored gasovodne veze sa Slovenijom, Mađarska je zainteresovana i za mogućnost uspostavljanja slične veze sa Hrvatskom i Rumunijom.

„Ukoliko sprovedemo jedan od projekata, to ne znači da nas ne interesuju druge opcije“, rekao je Orban između ostalog u decembru.

Izvor: N1 Slovenija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti