Na vidiku kraj izgradnje HE Dabar

Kao podsticaj lokalnom razvoju i zapošljavanju, u završnoj fazi izgradnje Hidroelektrana Dabar biće angažovana lokalna preduzeća. Projekat HE Dabar star je gotovo 70 godina. Energija proizvedena na njenim turbinama prodavaće se susednim elektroenergetskim sistemima, dok će nedostatak električne energije i veće cene omogućiti bržu otplatu

Izgradnja hidroelektrane Dabar – najvećeg hidroenergetskog objekta koji se gradi u poslednje 34 godine na prostoru bivše Jugoslavije – uskoro bi trebalo da uđe u završnu fazu.

Čeka se odgovor kineske Eksim banke da bi izvođač kineska kompanija Gazba grup mogla da preuzme i dovrši izgradnju, po principu „ključ u ruke“.

Iza projekta su stale Vlada i Elektroprivreda Republike Srpske.

Brojni preduslovi za kredit

Vezani tehničkim i ugovorom o kreditu, investitor Hidroelektrane na Trebišnjici, vlasnik HE Dabar i izvođač radova, morali su da ispune desetine preduslova da bi kredit od 189,4 miliona evra bio izvestan.

Rok za uvođenje kineskog izvođača radova nije preciziran.

„Što se tiče HET-a mi smo završili svoj deo posla kroz dokapitalizaciju i delom vlastitim sredstvima. Obezbedili smo 94 miliona maraka, koje smo dostavili HED-u, ćerki firmi, kojim aktiviramo kredit od 189 miliona evra”, izjavio je direktor ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Gordan Mišeljić.

Iz Gezube su potvrdili da će radove poveriti podizvođačima, domaćim firmama. Posao mora biti usklađen sa domaćim propisima.

Lokalne kompanije

„U cilju jačanja saradnje sa lokalnim preduzećima i promocije lokalnog razvoja i zapošljavanja, SDžDžS je odabrao moćne lokalne kompanije da se zajednički angažuju na izgradnji HE Dabar – rekao je direktor projekta Kina Gezuba grup kancelarija Trebinje Bai Guanglei.

Za dovršetak izgradnje HE Dabar potpisana je fiksna cena kredita kojim treba da se finansira preostalih 85 odsto radova. Odgovor banke, navodno, očekuje se uskoro.

„Postoji čvrst ugovor po kome su cene nepromenjive do kraja izvođenja radova, a do kraja, po tom međunarodnom standardu – Fidiku, na kraju izvođenja radova može nešto da se usvoji,  ukoliko postoje razlozi i uslovi za to”, rekao je Mišeljić.

„Kineski izvođač je pokušao da razgovara na ovu temu, mi smo diskutovali, ali naš stav je da se moramo ponašati onako kakav je bio tender”, izjavio je v.d. Direktor HE Dabar d.o.o Slaviša Stajić.

Investitor je uveren da je, iako izgradnja kasni pet godina zbog tužbi iz FBiH, učinjen nepovratni korak koji vodi završetku objekta. Rok je četiri godine.

Saradnjom do ispunjenja rokova

„Sigurni smo da ćemo dobrom saradnjom sa klijentom i lokalnim vlastima, prevazići sve izazove i nastojati da se projekat završi u predviđenom roku, kako bi proizvodnja električne energije počela što pre”, poručio je Guanglei.

Projekat HE Dabar star je gotovo 70 godina. Energija proizvedena na njenim turbinama prodavaće se susednim elektroenergetskim sistemima. Nedostatak električne energije i veće cene omogući će bržu otplatu.

Izvor: RTRS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti