Nacionalizacija – oružje u savremenom ratovanju

Da li je nacionalizacijama, kojima pribegavaju neke države, ugroženo pravo vlasništva, hoće li, ipak, oni koju su posegnuli za ovim vidom otimačine morati da vrate oteto, samo su neka od pitanja na koje ćemo odgovor potražiti od pravnika i analitičara Branka Pavlovića, koji je u današnjoj emisiji gost Jelice Putniković.

Posle uskraćivanja viza i(li) zabrana ulaska političarima i vlasnicima kapitala iz nekih zemalja u druge svedoci smo sve češće odluke određenih zapadnih država da bogatašima iz, uglavnom, Rusije oduzimaju imovinu – jahte na primer. A potom je krenula i nacionalizacija kompanija koje su ruske firme otvorile u nekoj od, najčešće, zapadnoevropskih zemalja. Rusija je uzvratila udarac – nacionalizujući imovinu nekih stranih kompanija.

Nacionalizaciji privatnih kompanija pribegavaju neke države i sprovodeći proces nacionalizacije. Tako Francuska i Nemačka najavljuju nacionalizaciju (podržavljenje) svojih najveće elektroenergetskih kompanija, EDF-a odnosno Unipera.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je ukrajinski parlament da bez odlaganja usvoji zakon o nacionalizaciji ruske imovine.

I u Srbiji se, iz različitih krugova, čula preporuka da država treba da nacionalizuje rusko vlasništvo u NIS-u – kompaniji koja je u pretežnom ruskom vlasništvu (50 % Gaspromnjeft a 6,14% Gasprom).

U ovom svojevrsnom vidu ekonomskog ratovanja zabrinuti su, naravno, vlasnici kapitala.

Da li sve ovo znači da je ugroženo pravo vlasništva, hoće li, ipak, oni koju su posegnuli za ovim vidom otimačine morati da vrate oteto, samo su neka od pitanja na koje ćemo odgovor potražiti od pravnika i analitičara Branka Pavlovića, koji je u današnjoj emisiji “Energija sputnjika” gost Jelice Putniković.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti