Cena nafte

Nafta blago pojeftnila usled jačanja američkog dolara i sporijeg ekonomskog oporavka Kine

Cene nafte ove nedelje su dostigle 10-mesečni maksimum, gde se referentnim fjučersima nafte Brent trgovalo po cenama većim od 90 dolara po barelu. Ipak, cene nafte su krenule blago da pojeftinjuju jer su strahovi o oporavku kineske ekonomije i jači američki dolar donekle neutrasili uticaje smanjenog snabdevanja od strane velikih proizvođača Saudijske Arabije i Rusije. Takođe, povlačenje američkih zaliha sirove nafte više od očekivanog dalo je prigušenu podršku pojeftinjenu cenama nafte.

Fjučersi na naftu Brent su rano jutros na berzama pali za 51 cent, ili 0,6%, i trgovalo se 89,41 dolara po barelu, dok su fjučersi na američku sirovu naftu WTI oslabili 58 centi, i zaustavili se na 86,29 dolara po barelu, piše Rojters.

Oba pokazatelja dostigla su 10-mesečne maksimume ranije ove nedelje zbog zabrinutosti zbog potencijalnih nestašica tokom potražnje u zimskoj sezoni, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile svoje dobrovoljne rezove snabdevanja do kraja godine.

Neočekivani težak ekonomski oporavak Kine i jačanje američkog dolara uticali su na to da cene nafte ipak ne nastave svoj rast nakon vesti o nastavljanju dobrovoljnog smanjivanja proizvodnje od strane Saudijske Arabije i Rusije, rekla je Prijanka Sadževa, viši tržišni analitičar iz jedne od najvećih brokerskih kuća u Aziji Filip Nova.

Investitori očekuju da će se kamatne stope u SAD zadržati na najvišim nivoima u poslednjih 20 godina, što je dodatno uticalo na jačanje  dolara .

Indeks američkog dolara DXY je danas dostigao najviše vrednosti u poslednjih šest meseci.

„Investitori su ostvarili profit nakon nedavnog poskupljenja nafte koji je bio vođen zabrinutošću zbog smanjene ponude nakon produženih rezova proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji. Tržište je uzelo u obzir vesti o smanjenoj ponudi i biće mu potrebni jasni znaci jače globalne tražnje, posebno u Kini, da bi se povećala proizvodnja“, rekao je Tacufumi Okoši, viši ekonomista u japanskoj kompaniji za finasijske usluge Nomura Securities.

Kina i SAD utiču na cene nafte

Ukupan kineski izvoz i uvoz opali su u avgustu, pokazali su podaci objavljeni ove nedelje, pošto su dvostruki pritisci slabljenja inostrane tražnje i slabe potrošačke potrošnje pritisnuli preduzeća u drugoj po veličini ekonomiji sveta.

Ali kineski uvoz sirove nafte porastao je prošlog meseca za 30,9%, pošto su rafinerije izgradile zalihe i povećale preradu kako bi iskoristile veći profit od izvoza goriva.

Povlačenje američkih zaliha sirove nafte više od očekivanog dalo je prigušenu podršku pojeftinjenju cena nafte.

Zalihe sirove nafte u SAD pale su četvrtu sedmicu zaredom, sa zalihama smanjenim za više od 6% u prošlom mesecu jer rafinerije nafte rade po visokim stopama kako bi išle ukorak sa globalnom potražnjom za ovim energentom, pokazali su podaci Uprave za energetske informacije koji su objavljeni ove nedelje.

Zalihe sirove nafte su pale za 6,3 miliona barela, utrostručivši pad od 2,1 milion barela koji su analitičari očekivali.

Uprkos obećanju da će zadržati smanjenje snabdevanja, očekuje se da će Rusija povećati izvoz nafte u septembru, pošto ruske rafinerije počnu sa sezonskim održavanjem, pokazuju proračuni Rojtersa zasnovani na podacima izvora, što takođe smanjuje rast cena.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti