signal daljeg poskupljenja nafte

Nafta je ove nedelje u padu za više od četiri odsto

Ceo svet sa velikom pažnjom gleda ka SAD i čeka 5. jun, dan kada javnost očekuje da će Ministarstvo finansija saopštiti da li će zemlja podići gornju granicu duga ili sa druge strane ipak reći da ne može da ispuni svoje finansijske obaveze, što bi moglo da poremeti finansijska tržišta. Sva ova ekonomska previranja u SAD imaju jak negativan uticaj na tržište nafte i njenu cenu jer je Amerika najveći svetski potrošač nafte.

Cene nafte su ove nedelje u padu za više od četiri odsto usled različitih uticajnih faktora. Na cenu nafte trenutno jak uticaj imaju ekonomska previranja u SAD usled priče o ograničenju ili podizanju američkog duga, kao i sve češće pomešane poruke koje stižu od država članica naftaškog kartela OPEK+ o još većem ograničavanju proizvodnje, piše Rojters.

Fjučersi na naftu Brent su pali za 3,53 dolara, ili 4,6 odsto, i trgovalo se po ceni od 73,54 dolara za barel. Fjučersi za američku naftu West Tekas Intermediate (WTI) oslabilli su za 3,21 dolar, ili 4,4 odsto u odnosu na prošlu nedelju i zadržali se na vrednosti od 69,46 dolara za barel.

Neki republikanski poslanici tvrde kako bi se određena grupa ljudi mogla protiviti dogovoru o podizanju gornje granice duga u SAD, najvećem svetskom potrošaču nafte. Predsednik Demokratske stranke Džo Bajden i predsednik Predstavničkog doma republikanaca Kevin Makarti ostali su optimisti da će se sporazum postići.

Bajden i Makarti su tokom vikenda sklopili sporazum koji mora da prođe podeljeni američki Kongres pre 5. juna, dan kada javnost očekuje da će Ministarstvo finansija saopštiti da li će zemlja podići gornju granicu duga ili sa druge strane ipak reći da ne može da ispuni svoje finansijske obaveze, što bi moglo da poremeti finansijska tržišta.

„Veliki slon u prostoriji je nastavak drame oko gornje granice duga. Dok ne dobijemo glasove, tržište će biti na ivici “, rekao je Fil Flin, analitičar Prajs Fjučers Grup.

OPEK+ bi mogao da smanji proizvodnju još više

Rok za postizanje dogovora o američkom dugu, skoro se poklapa sa sastankom koji organizuje OPEK+ Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika, uključujući Rusiju, a koji se održava 4. juna. Trgovci su bili nesigurni da li će grupa još više ograničiti već smanjenu proizvodnju, pošto pad cena opterećuje tržište.

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman, prošle nedelje je upozorio prodavce koji se klade da će cene nafte pasti da bi morali paziti na mogući potez OPEK+ koji bi  mogao da smanji proizvodnju.

Međutim, komentari ruskih naftnih zvaničnika i izvora, uključujući zamenika premijera Aleksandra Novaka, ukazuju na to da treći najveći proizvođač nafte na svetu naginje ka tome da proizvodnja ostane nepromenjena.

U aprilu su Saudijska Arabija i druge članice OPEK+ najavile dalje smanjenje proizvodnje nafte za oko 1,2 miliona barela dnevno, čime je ukupan obim smanjenja od strane OPEK+ dostigao 3,66 miliona barela dnevno.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti