Cena nafte

Nafta najskuplja od početka godine: da li će dostići 100 dolara?

Cene nafte su ove nedelje dostigle godišnji maksimum. Neki analitičari veruju da bi cene sirove nafte mogle da dostignu 100 dolara po barelu pre kraja godine. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je upozorila da će proizvodna ograničenja Saudijske Arabije i Rusije verovatno dovesti do „značajnog tržišnog deficita“ tokom četvrtog kvartala.

Međunarodnim fjučersima na naftu Brent se rano jutros na Londonskoj berzi trgovalo po 93,90 dolara po barelu, što predstavlja rast od 0,2% u odnosu na poslednju trgovinu. Fjučersima na naftu WTI se trgovalo po 90,41 dolara, što je rast od skoro 0,3% u odnosu na prethodnu sesiju, piše CNBC.

Poskupljenje dolazi kao posledica sve većih očekivanja zbog ograničene ponude, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija odlučile da smanje globalne zalihe i da produže svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte do kraja godine.

Saudijska Arabija je 5. septembra saopštila da će produžiti smanjenje proizvodnje od jedan milion barela dnevno do kraja godine, a Rusija se obavezala da će smanjiti izvoz nafte za 300.000 barela dnevno do kraja godine. Obe zemlje su rekle da će revidirati svoje dobrovoljne rezove na mesečnom nivou.

Analitičari multinacionalne investicione banke Bank of America su nagovestili da sada veruju da bi cene nafte uskoro mogle da poskupe na više od 100 dolara po barelu.

„Ukoliko OPEK+ zadrži tekuće smanjenje ponude do kraja godine u odnosu na pozitivnu tražnju u Aziji, sada verujemo da bi cene Brent-a mogle da pređu 100 dolara po barelu pre početka  2024. godine“, rekli su analitičari predvođeni Fransiskom Blančem.

Tamas Varga iz naftne brokerske kuće PVM je rekao da je skok ka prekretnici od 100 dolara „verovatan“, navodeći ograničenja proizvodnje iz Saudijske Arabije i Rusije, predstojeće održavanje rafinerije, strukturalni nedostatak dizela u Evropi i rastući konsenzus da će trenutni ciklus pooštravanja uskoro doći do kraja.

„Značajan tržišni deficit“

Međunarodna agencija za energetiku upozorila je u sredu ove nedelje da će proizvodna ograničenja Saudijske Arabije i Rusije verovatno dovesti do „značajnog tržišnog deficita“ tokom četvrtog kvartala.

Vodeći svetski energetski autoritet je u svom mesečnom izveštaju o nafti naveo da su smanjenje proizvodnje OPEK-a i članica koje nisu članice OPEK-a od preko 2,5 miliona barela dnevno od početka godine do sada nadoknadile članice izvan alijanse OPEK+, kao što su SAD i Brazil.

„Od septembra pa nadalje, smanjena proizvodnj od strane članica OPEK+, predvođena Saudijskom Arabijom, dovešće do značajnog manjka u snabdevanju tokom četvrtog kvartala“, saopštila je IEA.

Međutim, ne veruju svi da su cene nafte predodređene za skori povratak na 100 dolara. Ole Hansen, šef robne strategije u Sakso Bank, kaže da sektor sirove nafte u kratkoročnom periodu izgleda sve više prenaduvano i da mu je potrebno povlačenje.

„Ne pridružujemo se mišljenju da će nafta dostići vrednost od 100 dolara po barelu, ali nećemo isključiti relativno kratak period u kome bi Brent mogao da dostigne iznad 90 dolara“, rekao je Hansen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti