signal daljeg poskupljenja nafte

Nafta pojeftinila za pet dolara zbog napretka u pregovorima – Kina ponovo zatvara gradove

Ukrajina i Rusija su izvestile o blagom napretku u mirovnim pregovorima. Kina je ove godine zabeležila više slučajeva COVID-a nego tokom cele 2021. UK poziva Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte. Indija ukazuje na spremnost da oslobodi više rezervi nafte.

Cene nafte su pale u ponedeljak za oko pet dolara po barelu pošto investitori polažu nadu u diplomatske napore Ukrajine i Rusije da okončaju svoj sukob, dok je porast broja slučajeva COVID-19 u Kini doveo do straha na tržištima.

Brent je pojeftinio za 4,62 dolara, ili 4,1%, na 108,05 dolara po barelu u 11:52 GMT, a američka nafta Vest Teksas Intermediate (WTI) pala je za 5,45 dolara, ili 5%, na 103,88 dolara po barelu.

Oba ugovora su porasla od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara i u ovoj godini su do sad porasli za oko 40%.

Napredak u pregovorima

Ukrajinski i ruski pregovarači će ponovo razgovarati u ponedeljak putem video veze. Pregovarači su dali svoje najoptimalnije procene posle pregovora tokom vikenda, sugerišući da bi pozitivni rezultati mogli da se vide za nekoliko dana.

„Pored novih pregovora između Ukrajine i Rusije, pretpostavljam da su nova zatvaranja u Kini razlog za negativan početak nedelje za sirovu naftu“, rekao je analitičar UBS-a Đovani Staunovo.

Kina, najveći svetski uvoznik sirove nafte i drugi najveći potrošač posle Sjedinjenih Država, beleži porast slučajeva COVID-19, pošto se visoko prenosiva varijanta Omikrona širi u više gradova, izazivajući epidemije od Šangaja do Šenžena.

Broj novozaraženih na dnevnom nivou je dostigao dvogodišnji maksimum, sa 1.437 novopotvrđenih slučajeva koronavirusa prijavljenih 13. marta.

„Ove nedelje, učesnici na tržištu pažljivo prate kako se razvija izvoz ruske nafte. Do sada, ovog meseca, tokovi nafte nisu bili poremećeni“, dodao je Staunovo.

Ruska proizvodnja nafte i gasnog kondenzata je do sad, u martu, porasla na 11,12 miliona barela dnevno (bpd), uprkos sankcijama na rusku naftu, rekli su Rojtersu dva izvora upoznata sa podacima o proizvodnji nafte.

Indija takođe razmatra da prihvati rusku ponudu za kupovinu sirove nafte i drugih roba po sniženim cenama uz plaćanje putem transakcije rupija-rublja, rekla su dva indijska zvaničnika.

Sjedinjene Države su najavile zabranu uvoza ruske nafte, a Britanija je rekla da će ih postepeno ukinuti do kraja godine. Rusija je najveći svetski izvoznik sirove nafte i naftnih proizvoda, pri čemu isporučuje oko 7 miliona barela dnevno ili 7% globalnih zaliha.

Britanija polaže nade u Saudijsku Arabiju

Britanski premijer Boris Džonson pokušava da ubedi Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte, rekao je visoki ministar, nakon izveštaja da će Džonson ove nedelje otputovati u ovu državu članicu OPEK-a.

Šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol pozvao je u ponedjeljak zemlje koje proizvode naftu da pumpaju više radi stabilizacije tržišta.

„Cene nafte bi mogle da nastave da padaju ove nedelje, jer investitori shvataju uticaj sankcija na Rusiju, a znakovi pokazuju napretke u pregovorima o prekidu vatre“, rekla je Tina Teng, analitičarka CMC Marketsa.

Cene nafte su takođe bile pod pritiskom nakon što je Indija rekla da će preduzeti „odgovarajuće“ korake da smiri rast cena nafte, ukazujući da bi zemlja mogla da pusti više nafte iz svojih nacionalnih zaliha ako bude potrebno.

Investitori takođe pažljivo prate sastanak Federalnih rezervi SAD ove nedelje. Očekuje se da će Fed početi da povećava kamatne stope, što bi podstaklo dolar i izvršilo pritisak na smanjenje cena nafte.

Cene nafte se obično kreću obrnuto u odnosu na američki dolar, pri čemu jači dolar čini robu skupljom za vlasnike stranih valuta.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti