signal daljeg poskupljenja nafte

Nafta sve skuplja – treću nedelju zaredom

Analitičari Goldman Sachsa procenjuju da će cena barela na londonskom tržištu ovog leta dostići 80 dolara jer ubrzanje procesa vakcinacije podstiče ekonomske aktivnosti. Međunarodne agencije za energiju (IEA) poručuje da će veliki proizvođači morati povećati proizvodnju kako bi podmirili potražnju koja bi se do kraja iduće godine trebala vratiti na pretpandemijski nivo.

Na svetskim tržištima nafta je poskupela i prošle nedelje, treću zaredom, pa su cene dosegle nove najviše nivoe u više od dve godine, jer trgovci očekuju da će, zahvaljujući oporavku najvećih svetskih privreda, potražnja za „crnim zlatom”  nastaviti da raste. Na londonskom tržištu je cena barela prošle nedelje porasla 1,1 odsto, na 72,69 dolara, novi najviši nivo od maja 2019. godine.

Na američkom tržištu je cena barela skočila gotovo 1,9 odsto, na 60,91 dolara, što je najviši nivo od oktobra 2018. godine.

Poskupljenje do novih, najviših nivoa u više od dve godine postignuto je zahvaljujući podacima koji pokazuju da se najveće svetske privrede stabilno oporavljaju od koronakrize.

„Potražnja jača brže nego ponuda, pa će trebati povećati ponudu kako bi se pokrila sva potražnja”, kaže Phil Flynn, analitičar u firmi Price Futures Group.

Podršku cenama pružaju i vesti o ponovnom otvaranju ekonomija u Evropi, zahvaljujući ubrzanju procesa vakcinacije protiv covida-19.

Analitičari Goldman Sachsa procenjuju da će cena barela na londonskom tržištu ovog leta dostići 80 dolara jer ubrzanje procesa vakcinacije podstiče ekonomske aktivnosti.

„Vakcinacija u SAD i Evropi podstiče potražnju u isto vreme kada OPEK+ ograničava proizvodnju, što podržava cene”, kaže Andy Lipow iz firme Lipow Oil Associates.

U fokusu trgovaca bila je prošle nedelje ocena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će veliki proizvođači morati povećati proizvodnju kako bi podmirili potražnju koja bi se do kraja iduće godine trebala vratiti na pretpandemijski nivo.

„OPEC+ mora „odvrnuti slavine” kako bi svetska tržišta nafte bila adekvatno snabdevena. Ima prostora da u 2022. godini 24 članice (inicijative) OPEK+, predvođene Saudijskom Arabijom i Rusijom, povećaju snabdevanje sirove nafte za 1,4 miliona barela dnevno iznad ciljanog nivoa za period od jula 2021. do marta 2022.”, poručila je IEA.

Analitičari, takođe, ističu naznake oporavka saobraćajnog prometa u SAD i Evropi.

Ohrabruju podaci koji pokazuju da se saobraćaj u Severnoj Americi i većem delu Evrope vraća na pretpandemijski nivo, ističu u ANZ Researchu.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.