Naftaški kartel dogovorio povećanje kvota

Nafta – top tema i 2022. godine

Nemiri u Kazahstanu, prekid u proizvodnji „crnog zlata” u Libiji su, uz nastavak opreznog povećanja plasmana nafte grupacije OPEK+ i pored širenje nove varijante korona virusa, u prvim danima 2022. godine doveli do toga da barel poskupi do 83 dolara. O svim ovim naftaškim temama u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom UNKS.

Svi su izgledi da će svetska ekonomija i aktuelna energetska kriza ići „ruku pod ruku” na globalnom tržištu. Efekte će osetiti svi. A ovdašnje tržište naftnih derivata, u regionu i Srbiji imaće i neka lokalna obeležja.

Sa poskupljenjem nafte i derivata ponovo se javljaju kritike na državna zahvatanja iz maloprodajne cene goriva – porez, akcizu ali i razne takse, od kojih se novac ne troši za određene namene zbog kojih su uvedene već idu u državni budžet. A energetska kriza, koja je kulminirala sa cenama gasa i električne energije u Evropi i svetu u Srbiji je, u vreme kada je EPS bio suočen sa problemima zbog lošeg kvaliteta uglja, u žižu javnosti doveo problem manjka mazuta (koji se dodaje uglju pri sagorevanju u termoblokovima).

Specifičnost Srbije je i to što još nije dostigla zacrtane količine obaveznih i operativnih rezervi nafte i derivata, a predstoji joj i uvođenje biogoriva, odnosno, stavljanje u promet dizela i benzina sa biogorivom. Procenat udela zelenog goriva u ovim derivatima do kraja ove godine treba da bude 0,5 odsto, a u 2024. godini mora biti povećan na jedan procenat.

Predstoji nam i uvođenje evropskih oznaka za obeležavanje vrsta goriva, što podrazumeva i obeležavanja udela biogoriva koji se nalazi u benzinu ili dizelu.

O svim ovim naftaškim temama u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti