Naftaši suočeni sa talasom klimatskih parnica

Naftne kompanije očekuje talas klimatskih parnica posle presude Šellu da smanji emisiju ugljenika. Postoji oko 1.800 tužbi povezanih s klimom širom sveta, prema bazi podataka Sabin centra za zakon o klimatskim promenama sa Univerziteta Columbia, od kojih je većina u SAD. Presuda bi mogla stvoriti presedan, barem u Evropi, da pojedinačne kompanije snose zakonsku odgovornost da zaštite ljude od klimatskih promena.

Sudska odluka kojom se nalaže Rojal Dač Šelu (Royal Dutch Shell) da smanji emisiju ugljenika osnažila je stranke u sličnim slučajevima, uključujući dva koja bi mogla imati velike implikacije na američkog naftnog giganta Exxon Mobil i francuskog Totala, piše Wall Street Journal.

Kompanije u raznim industrijama već su shvatile potencijalne efekte talasa presude, poput onoga hoće li biti potrebno ubrzati planove za smanjenje svojih emisija, rekli su pravnici od kojih kompanije traže savet da li bi se to moglo primeniti i izvan Holandije. Presuda bi mogla stvoriti presedan, barem u Evropi, da pojedinačne kompanije snose zakonsku odgovornost da zaštite ljude od klimatskih promena.

Doduše, neki pravnici i analitičari smatraju da bi se Šel mogao žaliti na odluku i dovesti u pitanje nadležnost suda nad globalnom strategijom kompanije.

Presudom holandskog suda protiv Šela utvrđeno je da je kompanija doprinela klimatskim promenama i naloženo joj je da smanji emisije za 45% do 2030. godine u odnosu na nivo iz 2019. godine. Sudska odluka temeljila se na smernicama UN s ciljem ograničavanja globalnog zagrevanja i zakona vezanih za ljudska prava koji su slični u celoj Evropi.

Uticaj presude mogao bi uskoro biti testiran u Francuskoj, gde su ekološke grupe i lokalne vlasti pokrenule sličan slučaj protiv TotalEnergies – energetske kompanije poznate do prošlog meseca kao Total. Sudski sud u Nanteru, pariskom predgrađu u blizini sedišta kompanije, trebao bi u septembru da presudi hoće li pokrenuti slučaj na tužbu koja zahteva od TotalEnergies da odmah zaustavi istraživanje i smanji emisije smanjenjem proizvodnje nafte za 37% do 2030. u odnosu na nivo iz 2010. godine.

Holandski i francuski prigovori oslanjaju se na ono što je poznato kao zakon o „dužnosti brige”, koji zahteva da kompanije osiguraju da svojim poslovanjem ne štete građanima, uključujući klimatske promene, saopšteno je iz NVO Notre Affaire à Tous, koja je pokrenula slučaj.

Sve sukupa, postoji oko 1.800 tužbi povezanih s klimom širom sveta, prema bazi podataka koju je izradio Sabin centar za zakon o klimatskim promenama sa Univerziteta Columbia, od kojih je većina u SAD. Ipak, pravni stručnjaci ne očekuju da će presuda Šelu imati veliki uticaj na američko pravo, jer, za razliku od evropskih sudova, većina saveznih sudova SAD nije priznala ustavno pravo na čisto okruženje. Lokalne samouprave u SAD pokušale su, umesto toga, da koriste uobičajene zakonske zahteve, kako bi prisilile naftaše da plate troškove prilagođavanja na posledice klimatskih promena. Većina tih slučajeva je u toku.

Pravni stručnjaci rekli su za WSJ da presuda protiv Šela može, međutim, imati efekat van SAD, u nedavno pokrenutom slučaju protiv Exxon-a u Gvajani, gde je majors već uložio 10 milijardi dolara.

Prošlog meseca dvoje građana tužilo je vladu na ustavnom sudu te južnoameričke države, pokušavajući da blokiraju Exxon-ovu proizvodnju nafte u Gvajani. Tužitelji su tvrdili da će projekat pogoršati klimatske promene i kršiti vladinu zakonsku dužnost da štiti prava građana na zdravu životnu sredinu.

Izvor: magazine NEDELJA NNKS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.