Naftaši u Srpskoj kažnjeni sa 300.000 KM zbog lošeg goriva

U Republici Srpskoj odstupanja od parametara kvaliteta goriva najčešće se odnose na sniženu tačku paljenja, do čega dolazi usled mešanja malih količina benzina sa dizelom pri istakanju goriva na benzinskim stanicama. U Srpskoj se isporučuje gorivo uglavnom propisanog kvaliteta i odstupanja su sporadična, poručuju iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS.

Zbog lošeg kvaliteta goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj, inspektori su za sedam meseci napisali 24 prekršajna naloga u vrednosti od 300.000 KM, pokazali su preliminarni podaci Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Kako su istakli u Inspektoratu RS, kontrola usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva u Srpskoj se vrši za dva perioda – zimski monitoring od oktobra do kraja aprila i letni koji je počeo u maju i trajaće do kraja septembra.

Zimski monitoring – analize u toku

S obzirom na to da je zimski monitoring tek završen, u Inspektoratu ističu da određeni postupci i analize još traju, kao i da je u proteklom periodu uzeto 1.124 uzorka za laboratorijsku analizu kvaliteta goriva.

„Nakon izvršenih analiza u 12 slučajeva ili jedan odsto, utvrđena su odstupanja u odnosu na parametre definisane Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva“, rekli su u Inspektoratu.

Kako su dodali, praksa je pokazala da se odstupanja najčešće odnose na sniženu tačku paljenja, do čega dolazi usled mešanja malih količina benzina sa dizelom pri istakanju goriva na benzinskim stanicama. Naime, zbog nepažnje, zaostali benzin u ispusnom cevovodu auto-cisterne i u separatoru može da snizi tačku paljenja dizel goriva.

„Kontinuiran rad tehničke inspekcije rezultirao je time da su utvrđena odstupanja od propisanih graničnih vrednosti simbolična i da je gorivo na pumpama u Srpskoj u skladu sa važećim propisima”, istakli su u Inspektoratu.

Edukacija zaposlenih

U cilju eliminisanja odstupanja na koja analize ukazuju, najveću ulogu imaju sami dobavljači u domenu edukacije svojih radnika koji vrše prevoz tečnih naftnih goriva, a čime će i sebe zaštititi od potencijalnih kazni koje u ovim slučajevima nisu male.

U Inspektoratu RS ističu da je za subjekte kod kojih se analizom dokaže da su prometovali tečna naftna goriva koja nisu bila usklađena sa Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva propisane kazne za pravno lice 20.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu kazna je 5.000 KM.

Potpredsednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS Milovan Bajić istakao je da se u Srpskoj isporučuje gorivo uglavnom propisanog kvaliteta, kao i da su odstupanja sporadična.

„Svi mi gorivo kupujemo u nekoj od okolnih rafinerija i uvozimo kao i drugi” rekao je Bajić.

Kontrola kvaliteta goriva

Kontrolu kvaliteta goriva koje se prometuje na benzinskim stanicama obavlja inspekcija za naftu i gas, u skladu sa Programom utvrđivanja usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva, koji donosi Ministarstvo energetike i rudarstva RS. Pomenutim programom definisan je, navode u Inspektoratu, obim i postupak kontrole kvaliteta goriva, u skladu sa Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

„Broj uzoraka za analizu uzetih u unutrašnjem prometu raspoređuje se na dobavljače srazmerno njihovom učešću u prodaji tečnih naftnih goriva po strukturi za prethodnu godinu, a prema broju kontrola koji je utvrđen programom „objasnili su u Inspektoratu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti