Naftaški kartel dogovorio povećanje kvota

Naftaški kartel dogovorio povećanje kvota

Proizvođači nafte iz OPEK-a postigli su sporazum o povećanju ponude za 400.000 barela dnevno sve dok ne dostignu kapacitet od pre pandemije. U međuvremenu cena barela je dostigla najviše vrednosti u poslednje tri godine. Odluka je odneta nakon odgovora Saudijske Arabije i UAE oko buduće strategije određivanja kvota. Grupa OPEK i saveznici, koji skupa čine OPEK+ će ponovo proceniti odluku u decembru.

U nadi da će prekinuti rastuću potražnju za naftom, grupa međunarodnih proizvođača nafte, poznata kao Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), dogovorila se u nedelju da pojača proizvodnju nafte početkom avgusta. Dogovorom je okončan dvonedeljni zastoj, koji je prouzrokovao poskupljenje nafte do najvišeg nivoa u poslednje tri godine.

Dogovorom se definiše kako će se odvijati proizvodnja nafte grupe OPEK+, koju čine 23 zemlje (članice kartela OPEK i nezavisnih članica, koje predvodi Rusija), nakon što je prošle godine ograničena, jer je nafte naglo pojeftinjavala zbog pandemije korona virusa..

Ključne činjenice:

  • Posle dve nedelje pune rasprava, naftni kartel i njegovi saveznici dogovorili su se da povećavaju proizvodnju nafte za 400.000 barela dnevno, počev od avgusta, na mesečnom nivou, sve dok ponovo ne budu radili kapacitetom kao pre pandemije.
  • Nakon smanjenja proizvodnje za oko 10 miliona barela dnevno prošle godine, proizvođači nafte i dalje isporučuju za oko 5,8 miliona barela dnevno manje nego pre pandemije, što znači da će nedeljni sporazum vratiti proizvodnju na nivo pre pandemije do septembra 2022. godine. Grupa će ponovo proceniti odluku u decembru.
  • OPEK je u izjavi, dogovorenu strategiju povećavanja proizvodnje i plasmana pripisao “kontinuiranom jačanju tržišta”, ukazujući na potražnju za naftom koja “pokazuje jasne znake poboljšanja” i pad zaliha nafte, dok se ekonomije zahuktavaju širom sveta, kao posledica ubrzanog programa vakcinacije.
  • Odluka dolazi nakon što su proizvođači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zaustavili sporazum ranije ovog meseca, jer se nisu slagali sa produžavanjem ograničenja proizvodnje nafte do kraja 2022. godine – za šta su proizvođači iz Saudijske Arabije tvrdili da je neophodno, kako bi se sprečilo prekomerno snabdevanje naftom, koje bi moglo da obori cene.
  • Otprilike 72 dolara koštao je u nedelju barl američke ETI (West Texas Intermediate) što je pad za oko 5% nakon što su Saudijska Arabija i UAE postigli dogovor. Ali, ovo je dalje najviša cena od oktobra 2018. Godine.

Iznenađujuća činjenica

Cene nafte su nadoknadile sve pandemijske gubitke do marta i od tada su porasle za približno 20%.

Na šta treba paziti

OPEK će se ponovo sastati 1. septembra da proceni tržišne uslove i odluči da li treba izvršiti prilagođavanja nivoa proizvodnje za oktobar.

Uprkos ublažavanju mera zaključavanja i ubrzanoj vakcinaciji, proizvođači su bili oprezni da pojačaju ponudu nakon što su prekomerne zalihe prošlog proleća prvi put u istoriji spustile cene u negativno. Sveukupni cenovni rat izbio je između proizvođača nafte, giganata Rusije i Saudijske Arabije u martu 2020. godine, baš kada je potražnja za putovanjima počela naglo da pada tokom izbijanja koronavirusa. Rezervoari za skladištenje, koji si skupi za održavanje, ubrzo su bili puni, ali bez kupaca, a cena jednog američkog fjučers ugovora za naftu pala je ispod nule u aprilu 2020. OPEK i njegovi saveznici složili su se da smanje proizvodnju kako bi stabilizovali cene usred previranja, ali prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, te zalihe se još uvek obrađuju.

Izvor: Forbes

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti