Cena nafte

Naftna saga – novi čin

Kako će odluka OPEK+ o smanjenju plasmana sirove nafte uticati na tržište naftnih derivata, koliko je geopolitika doprinela krizi u ovom sektoru i kako će se kriza dalje odraziti na Srbiju u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom UNKS-a.

Na naftnim tržištima i dalje vlada nesigurnost, pa jedan dan cene barela sirove nafte “skoči”, a već drugi padne.

Prošle godine sirova nafta je poskupela za više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku svetske ekonomije od pandemije korone, a od početka ove godine zabeležen je rast od 20 odsto. Analitičari procenjuju da na cene sirove nafte, pored rata u Ukrajini umnogome utiče strah od recesije.

Ekonomska i energetska kriza izazvale su mnogo promena na naftnom i tržištu naftnih derivata. Mnoge zemlje, poput Srbije, zamrzle su cene tečnih goriva, kako bi pomogli potrošačima – i građanima i onima iz sektora privrede. U nekim zemljama, Mađarskoj na primer, to je izazvalo proteste velikih naftnih kompanija. Ali, čini se da su efekte državne regulacije tršišta naftnih derivata najviše pogodile male prometnike vlasnike jedne ili nekoliko benzinskih pumpi.

Da li su oni jedina kolateralna šteta tek će se videti.

Uz to, državne intervencije u zapadnoevropskim zemljama – najava skorog odustajanja od prodaje (ali i vožnje automobile na benzin, a dizel posebno, bar u većim gradovima ako ne celoj državi) već su poremetile strukturu prerade sirove nafte i proizvodnje derivata. Zbog toga su mnoge evropske rafinerije zatvorene. Odustajanje od uvoza ruske nafte i derivata dovelo je već do manjka dizel goriva.

U naftnoj sagi značajnu ulogu ima OPEK, odnosno OPEK+ (nezvanična asocijacima naftnog kartela sa Rusijom i drugim proizvođačima sirove nafte), koji je doneo odluku da od sutra smanji plasman sirove nafte za dva miliona barela dnevno.

Kako će sve ovo uticati na tržište naftnih derivata, koliko je geopolitika doprinela krizi u ovom sektoru i kako će se kriza dalje odraziti na Srbiju u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom UNKS-a (Udruženja naftnih kompnija Srbije).

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.