Naftni div ulaže u tehnologiju za punjenje auta na struju

BP je uložio sedam miliona dolara u IoTech tehnologiju za punjenje električnih vozila. Ova tehnologija omogućava vlasnicima električnih vozila da neiskorišćenu električnu energiju prodaju natrag provajderu električne mreže, kroz postupak nazvan vozilo-ka-mreži (V2G) ili dvosmerno punjenje.

BP je uložio sedam miliona dolara u IoTecha, dobavljača punionica za električna vozila sa sedištem u SAD, saopšteno je u utorak iz britanske kompanije za energetiku i petrohemiju.

Ulaganje u IoTecha deo je šireg kruga finansiranja od 13,2 miliona dolara.

Američka kompanija koristi Internet of Things (IoT) tehnologiju za povezivanje punionica EV-a sa električnom mrežom, kao i sa kućama i zgradama, navode iz BP-a.

Ova tehnologija, takođe, omogućava vlasnicima električnih vozila da prodaju neiskorišćenu električnu energiju natrag u mrežu – provajderu električne mreže, kroz postupak poznat kao vozilo-do-mreže (V2G) ili dvosmerno punjenje.

BP je dodao da je investicija deo njegovog cilja da do 2030. godine ima preko 70.000 javnih punionica EV. Kako je globalni cilj da tržište EV i prateće infrastrukture ima do 55 miliona punjača u zgradama do 2030. godine, tehnologija punjenja mora se prilagoditi, da bi se nosila sa novim hardverom i povećanom potražnjom za električnom energijom, ističu iz kompanije.

Izvor: ICIS

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti