Naftni sektor Srbije spreman za aktuelne izazove

O tome koliko dešavanja u naftnoj industriji i svetu upošte daju manevarski prostor Srbiji da se prilagodi promenama na tržištu i da se uspešno suočava sa izazovima u današnoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Draganom Govedaricom, redovnim profesorom Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i šefom Katedre za naftno-petrohemijsko inženjerstvo.

Globalna naftna industrija u poslednjoj dekadi suočava sa novim izazovima – sve komplikovanijim iz godine u godinu. Na nju utiču dešavanja poput svetske ekonomske krize, pandemije COVID-19, globalna recesija, problemi u snabdevanju sirovom naftom koje usložnjavaju aktuelna dešavanja u Ukrajini i stavovi međunarodne zajednice, pre svega zapadnih zemalja prema Rusiji.

Stručnjaci ističu da se globalna naftna industrija ponaša po principu spojenih sudova. Naftne kompanije razvile su sopstvene strategije brzog prilagođavanja promenama na tržištu.

Uprkos aktuelnoj energetskoj krizi naftni sektor Srbije odoleva problemima. Naftna industrija Srbije izazove uspešno savlađuje, između ostalog, zahvaljujući modernizovanoj i odlično organizovanoj Rafinerija nafte Pančevo. Sa modernizacijom rafinerije NIS je napravio iskorak i stao uz rame najboljim rafinerijama na evropskom tržištu. Sigurnosti snabdevanja doprinosi, naravno, i proizvodnja domaće sirove nafte.

Uz to, u rafineriji je započeta i treća faza modernizacije koja podrazumeva integraciju sa HIP Petrohemijom, što se podudara sa planovima ozbiljnih evropskih naftnih kompanija, koje mnogo ulažu u nove, petrohemijske proizvode kao što su propilen ili polipropilen.

O tome koliko sve ovo daju manevarski prostor Srbiji da se prilagodi promenama na tržištu i da se uspešno suočava sa izazovima u današnoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Draganom Govedaricom, redovnim profesorom Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i šefom Katedre za naftno-petrohemijsko inženjerstvo.

Video možete pogledati ovde.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti