Najbogatiji čovek azije ulaže 76 milijardi dolara u OIE

Reliance Industries, kompanija najbogatijeg čoveka Azije, Mukeša Ambanija, saopštila je da planira da uloži 76 milijardi dolara u projekte čiste energije, što je dramatično povećanje u odnosu na prethodnu obavezu od 10 milijardi dolara. Cilj kompanije Reliance Industries je da do 2035 godine svoje operacije učini ugljenično neutralnim.

Konglomerat predvođen Mukešom Ambanijem, najbogatijim čovekom Azije, najavio je planove da uloži 76 milijardi dolara u projekte čiste energije, što je mnogo više  od ranije najavljene cifre od 10 milijardi dolara .

Reliance Industries Ltd., koju kontroliše Ambani, potpisala je ugovore  sa državnom vladom Gudžarata (industrijski najrazvijenija država u Indiji) za ukupnu investiciju od 5,96 biliona rupija (81 milijarda dolara), navodi se u izveštaju. Od toga, oko 5 triliona rupija bi se koristilo u narednih 15 godina za izgradnju 100 GW projekata obnovljive energije i mreže zelenog vodonika, dok će 600 milijardi rupija biti namenjeno fabrikama koje proizvode solarne module, vodonične elektrolizere, gorivne ćelije i baterije za skladištenje.

Preostali iznos biće utrošen na nove i postojeće projekte grupe maloprodaje i prerade, uključujući nadogradnju njene telekom mreže za 5G usluge i proširenje maloprodajnog poslovanja. Reliance je već „započeo proces izviđanja zemljišta“ za svoje projekte obnovljive energije i zatražio je od administracije Gudžarata 450.000 hektara (182.110 hektara) u sušnom regionu Kuč (Kutsch).

Iako je investicioni pakt trenutno samo memorandum o razumevanju, on ocrtava obim Ambanijevih zelenih ambicija i predstavlja veliki korak u odnosu na investiciju od 10 milijardi dolara tokom naredne tri godine a koja je najavljena u junu prošle godine. Ambani je usred transformacije svoje imperije  koja je godinama zavisila od  fosilnih gorivima i usmeravanja ka zelenoj energiji i digitalnoj tehnologiji.

Ambiciozan plan

Ovi projekti će takođe podstaći Relianceov cilj da do 2035. godine svoje operacije učini ugljenično neutralnim – što je ambiciozan cilj za kompaniju koja je 60% svog prihoda ostvarivala od prerade nafte i petrohemije.

Najava je usledila nakon pakta konglomerata koji predvodi milijarder Gautam Adani sa južnokorejskim čeličnim gigantom Posco da istraže poslovne mogućnosti u Indiji, uključujući postavljanje zelene čeličane u Gudžaratu, sa potencijalnom investicijom od 5 milijardi dolara. Adani se obavezao da će do 2030. uložiti ukupno 70 milijardi dolara u svoj lanac vrednosti zelene energije.

I milijarderi i njihova sposobnost da vode razgovore o svojim obavezama u vezi sa zelenom energijom su od ključne važnosti ako vlada koju predvodi Narendra Modi želi da postigne svoj cilj da zemlju do 2070. učini nultom neto emisijom ugljenika.

Kao i njihovi globalni vršnjaci, grupe Reliance i Adani, koje su se obogatile na fosilnim gorivima, sada agresivno proširuju svoj otisak čiste energije usred sve većeg pritiska da se pridruže borbi protiv klimatskih promena.

Izvor: Aljazreera

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022