Najjeftiniju struju u EU plaćaju Bugari a gas Mađari

Mađari plaćaju najjetiniji prirodni gas i drugu najnižu cenu električne energije u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Eurostata. Najjeftiniju struju u EU plaćaju Bugari a gas potrošači u Letoniji i Rumuniji. Najskuplju struju plaćaju potrošači u Nemačkoj, Danskoj i Belgiji a gas u Holandiji, Švedskoj i Francuskoj.

Prema podacima evropske statističke agencije Eurostat, u prvoj polovini 2020. godine Mađarska beleži najnižu cene prirodnog gasa i drugu najnižu cenu električne energije u Evropskoj uniji, prenosi Serbia Energy pisanje portala bbj.hu.

U periodu jaunar – jul 2020. godine prosečna cena električne energije za domaćinstva u EU neznatno je smanjena u poređenju sa istim periodom prethodne godine, i iznosila je 21,3 evra za 100 kWh, u poređenju sa 21,6 evra.

Prosečna cena električne energije u Mađarskoj u prvoj polovini 2020. godine iznosila je 10,3 evra, što je druga najniža vrednost u EU, posle Bugarske (10 evra). Treća najjeftinija zemlja u pogledu cene električne energije bila je Estonija (12,4 evra).

Na suprotnom kraju spektra, najviše cene zabeležene su u Nemačkoj (30,4 evra), zatim u Danskoj (28,3 evra) i Belgiji (27,9 evra).

Prosečna cena gasa u EU iznosila je 6,6 evra za 100 kWh u prvoj polovini 2020. godine, i ostala je nepromenjena u odnosu na isti period 2019. godine.

U Mađarskoj je cena gasa iznosila 3,2 evra, što je najniža vrednost među zemljama članicama, pored Letonije i Rumunije. Najviše cene zabeležene su u Holandiji (10 evra), zatim u Švedskoj (9,8 evra) i Francuskoj (7,9 evra).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.