Najkasnije 1. oktobra gas iz Srbije će poteći u Mađarsku

Novim gasovodom iz Bugarske je u Srbiju isporučeno oko milijardu kubika gasa. Završava se spajanje Balkanskog toka sa Mađarskom. „Očekujemo da će najkasnije 1. oktobra prve količine gasa, nakon sprovođenja oupen sizon procedure od strane naših mađarskih kolega, poteći i u Mađarsku“, rekao je Dušan Bajatović prilikom jučerašnje posete ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka Srbijagasu i Gastransu.

„Od Nove godine Srbijagas je kroz novi gasovod isporučio nepunu milijardu kubnih metara gasa i nijedan problem nije imao s pritiscima, količinama niti s bilo čime na sistemu. U ovom momentu sva 403 kilometra gasovoda praktično su završena i u toku je spajanje s gasovodima u Mađarskoj“, rekao je za Sputnjik Dušan Bajatović, direktor JP Srbijagas.

Bajatović se juče sastao s ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koji je istakao da je sprovođenje gasa kroz Srbiju do Mađarske korak od istorijskog značaja za razvoj zemlje, socijalnu sferu i privredu, jer time naša država postaje tranzitna zemlja za isporuku gasa.

Gas kroz Srbiju za Mađarsku do 1. oktobra

Govoreći o magistralnom gasovodu Balkanski tok, kojim se ruski gas doprema preko Turske i Bugarske u Srbiju, direktor Srbijagasa je kazao da očekuje da kompresorska stanica bude izgrađena do 15. jula, čime bi sve ugovorne obaveze bile ispunjene kako je i predviđeno.

„Očekujemo da će najkasnije 1. oktobra prve količine gasa, nakon sprovođenja oupen sizon procedure od strane naših mađarskih kolega, poteći i u Mađarsku“, rekao je Bajatović.

Kako je istakao, najvažnije je to što je urađena diversifikacija, odnosno što je uspostavljen pravac snabdevanja od Crnog mora, preko Turske  i Bugarske, do Srbije, odakle će gas ići u Mađarsku.

„To je potpuno novi izvor. To nije gas iz istih nalazišta i to je prvo što treba shvatiti. Oslobodili smo pravac potencijalno iz Severnog toka 1 i, nadam se, Severnog toka 2 ili sa Jamala ili nekog evropskog nalazišta i time smo otvorili ulaz sa Horgoša. Što se tiče hidrauličkih parametara, pritisaka koje dobijamo na našim gasovodima, koje postiže srpski sistem, jer imamo tri izlaza, kod Paraćina, Pančeva i Zrenjanina, mi ćemo značajno bolje raditi“, napomenuo je Bajatović.

Gasovod u Republici Srpskoj

Na pitanje šta se dešava sa krakom gasovoda koji će proći u Republiku Srpsku, Bajatović je odgovorio da je s preduzećem Gas Res potpisan dogovor o saradnji, kojim je utvrđeno da će Srbijagas toj firmi pomoći u projektovanju i izradi ekonomske studije.

„Prošle nedelje su bili razgovori u Banja Luci na nivou rukovodstava Republike Srbije i Republike Srpske, predsednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. To je pitanje koje će u skorije vreme biti rešavano. Postojanje gasovoda je jednako mogućnosti razvoja i to nije nikakvo političko pitanje, zato što taj gas nije namnjen samo Srbima, nego i Srbima koji žive na teritoriji Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH“, poručio je Bajatović.

Izvor: Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti