Najveća plutajuća solarna elektrana na Zapadnom Balkanu biće u Albaniji

EBRD će kreditirati albansko elektroenergetsko preduzeće Korporata Elektroenerđitike Šćiptare (Elektroenergjitike Shqiptare, KESH) koje će graditi najveću plutajuću solarnu elektranu na Zapadnom Balkanu. KESH poseduje i upravlja s tri velike hidroelektrane ukupnog kapaciteta 1.350 MW koje proizvode gotovo 70 posto električne energije u Albaniji.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobriće 9,1 milion evra zajma albanskoj državnoj elektroenergetskoj kompaniji KESH za izgradnju plutajuće fotonaponske elektrane.

Zajmom, koji će se komercijalno odobriti namenskom mehanizmu koji je KESH osnovao u svrhu projekta, finansiraće se izgradnja plutajuće solarne farme snage 12,9 MW, prve plutajuće fotonaponske elektrane ove veličine u Albaniji i Zapadnom Balkanu.

Postrojenje će se nalaziti na prostoru KESH-ove akumulacije hidroelektrana Vau i Dejes, u severnom delu zemlje.

KESH poseduje i upravlja s tri velike hidroelektrane ukupnog kapaciteta 1.350 MW koje proizvode gotovo 70 posto električne energije u Albaniji.

EBRD napominje da se ovaj projekat poklapa sa širom ambicijom Albanije da razvije svoj solarni kapacitet, koja je već rezultirala sa dva uspešna projekta koja takođe podržava ova banka – projekat Karavasta od 140 MW i projekt Spitale od 100 MW.

“Projekat je izvanredan zbog svoje inovativne tehnologije, pozitivnog uticaja na okolinu i komercijalne logike. Takođe ima potencijal da se replicira u širem regionu Zapadnog Balkana, koji ima mnogo hidroelektrana”, izjavio je Frančesko Korbo, regionalni šef EBRD-a za energetiku za Zapadni Balkan.

Izvor: biznisinfo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti