Najveća potražnja za prirodnim gasom nastaće oko 2040. godine

Katar - jedan od najvećih izvoznika tečnog prirodnog gasa na svetu (LNG) ne slaže se sa procenom IEA, već očekuje da će globalna potražnja za prirodnim gasom dostići vrhunac tek negde oko 2040. godine, izvestio je Bloomberg, citirajući prospekt za obveznice Katar Petroleuma.

Za razliku od Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja je prošlog meseca u svom izveštaju Net Zero upozorila da u scenariju neto nula emisija do 2050. godine svetu nisu potrebni nikakvi novi razvoji naftnih i gasnih, osim onih koja su odobreni ove godine, analitičari Katar Petroleuma – katarskog državnog gasnog giganta procenjuju da svetska potražnja za prirodnim gasom tek treba da poraste u toku naredne dve decenije.

Prema viziji IEA o neto nuli, potražnja za prirodnim gasom bi trebala dostići vrhunac sredinom ove decenije i padati za više od 5% godišnje, u proseku, 2030-ih. Potražnja će, zatim, usporiti pad 2040-ih, jer bi se više od polovine prirodnog gasa u svetu 2050. koristilo za proizvodnju vodonika sa hvatanjem, korišćenjem i skladištenjem ugljenika (CCUS). Ovaj scenario neto nula bi, takođe, značio da će trgovina LNG-om pasti za 60 procenata između 2020. i 2050. godine, a gas koji se prenosi cevovodima za 65 posto, navodi agencija.

Međutim, IEA predviđa scenario javnih politika – ispitujući posledice postojećih i navedenih politika za energetski sektor vidi da potražnja za prirodnim gasom raste sa 3.900 milijardi kubnih metara (bcm) u 2020. na 4.600 bcm u 2030. i 5.700 bcm u 2050. godini.

A prema prospektu za obveznice Katar Petroleuma, koji je video Bloomberg, država Katar ne vidi da će trgovina LNG-om uskoro usporiti. Kompanija očekuje da će tržište LNG-a nastaviti da raste za oko 3,6 odsto svake godine do 2040. i da će nastaviti da raste čak i nakon 2040. godine.

Izvoznici LNG-a, uključujući Katar, počeli su da budu zabrinuti za tržište i društvo zbog emisija usred talasa neto nula obećanja vlada i preduzeća poslednjih meseci.

Na primer, odobrivši najveći svetski projekat za LNG ranije ove godine, Katar Petroleum je najavio planove za sistem za prikupljanje i odvođenje CO2, kao deo projekta, rekavši da će „značajan deo potreba projekta za električnom energijom biti obezbeđen iz nacionalne katarske električne mreže a da će solarna energija biti nabavljena u okviru korporativnih ugovora”.

Izvor: Oilprice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti