Najveći kupac LNG preko Krka našao novu rutu za isporuku gasa

Mađarska želi da omogući snabdevanje gasom preko severne rute, a savez sa ORLEN-om bi mogao da im pomogne. Nakon razgovora na Ekonomskom forumu u Karpaču sa poljskom koleginicom Anom Moskvom, mađarski ministar Peter Sijarto rekao je da ulazak mađarske kompanije za naftu i gas MOL na poljsko tržište i prisustvo poljskog PKN ORLEN u Mađarskoj predstavljaju „zdravu osnovu“ za energetsku saradnju dve zemlje.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine, Peter Sijarto rekao je prošle nedelje da je Mađarska postigla „politički dogovor“ o mogućim isporukama gasa sa novog terminala za tečni prirodni gas koji se gradi u Gdanjsku u Poljskoj.

Nakon razgovora sa poljskom koleginicom Anom Moskvom na Ekonomskom forumu u Karpaču, mađarski ministar Sijarto je rekao da ulazak mađarske kompanije za naftu i gas MOL na poljsko tržište i prisustvo poljskog PKN ORLEN u Mađarskoj predstavljaju „zdravu osnovu“ za energetsku saradnju dve zemlje.

Mađarska i Poljska nameravaju da prošire saradnju za trgovinu derivatima na kupovinu gasa, rekao je ministar Sijarto i istakao postojeće interkonektore između Poljske i Slovačke i Slovačke i Mađarske.

ORLEN želi 100 odsto

ORLEN je u avgustu izrazio interesovanje za zakup terminala koji pokriva 100 odsto usluga regasifikacije (6,1 milijardi kubnih metara-bcm) na terminalu FSRU (LNG) u Gdanjsku, za koji se očekuje da će biti završen do 2027-2028.godine.

Operater terminala GAZ-SISTEM sprovodi obavezujuću proceduru iskazivanja interesa, poznatu i kao „otvorena sezona“, kako bi potvrdio interesovanje za proširenje trenutnog kapaciteta zakupa terminala, koji je otvoren za prijave do 29. septembra.

Mađarska državna energetska kompanija MVM nagovestila je nameru da ugovori kapacitet sa terminala, istakao je ministar Sijarto. Ako proces da dobre rezultate, GAZ-SISTEM bi mogao da rezultira drugom FSRU jedinicom (FSRU 2) sa potencijalnim kapacitetom regasifikacije od 4,5 milijardi kubnih metara. Eventualni mađarski zakup kapaciteta na severu u budućnosti će uticati na zakup hrvatskog LNG terminala na Krku, čime se kapacitet povećava na 6,1 milijardu kubnih metara regasifikacije godišnje, planirano do leta naredne godine.

Prema rečima mađarskog ministra, njegova poljska koleginica Ana Moskva je ponovila da će Poljska pružiti političku podršku proširenju energetske saradnje dve zemlje za snabdevanje gasom. „Postoje mnoga pitanja koja treba razjasniti u narednim nedeljama u vezi sa cenama, uslovima isporuke i tehničkim detaljima, ali glavna stvar je da postoji spremnost da se po prvi put uspostavi severni transportni pravac za snabdevanje Mađarske prirodnim gasom“, rekao je ministar Sijarto.

Mađarski ministar je istakao da, iako bi Mađarska želela da dobija gas iz novih izvora kao što su Azerbejdžan, Turska i Katar, kapacitet gasne infrastrukture jugoistočne Evrope nije dovoljan da dovede dovoljne količine u region. Nadamo se da će se to promeniti u budućnosti“.

Izvor: energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti