Najveći svetski proizvođači kobalta

Kobalt je sivi, veoma tvrdi teški metal. Kao svaki tipičan metal ima dobru električnu i toplotnu provodljivost. Koristi se od davnina. Zbog dobrih svojstava nasao je primenu u različitim sferama života.

Kobalt, suštinska komponenta kod punjivih litijum-jonskih baterija koje se koriste u električnim vozilima, doživeo je značajnu promenu u globalnoj proizvodnji.

Demokratska Republika Kongo (DRC) je dugo bila najveći svetski proizvođač kobalta, sa 73% globalne proizvodnje u 2022. godini.

Međutim, prema Institutu za kobalt, predviđa se da će se dominacija Demokratske Republike Kongo smanjiti na 57% do 2030. godine, jer Indonezija pojačava svoju proizvodnju kobalta kao nusproizvoda industrije nikla koja se brzo širi.

Indonezija je postala drugi najveći proizvođač kobalta u 2022. godini

Indonezija danas čini skoro 5% svetske proizvodnje kobalta, nadmašujući proizvođače poput Australije i Filipina.

U 2022. godini, proizvodnja kobalta u Indoneziji porasla je na skoro 9.500 tona sa 2.700 tona u 2021. godini, sa potencijalom da se proizvodnja desetostruko poveća do 2030. godine.

Tabela 1: Proizvodnja kobalta u 2022. godini

Ukupna globalna proizvodnja kobalta dostigla je 197.791 tonu, a Demokratska Republika Kongo je doprinela sa nešto manje od 145.000 tona te mešavine.

Industrija električnih vozila (EV) je najveći potrošač kobalta i čini oko 40% ukupne potražnje. Očekuje se da će eksponencijalni rast proizvodnje električnih vozila dovesti do udvostručenja globalne potražnje za kobaltom do 2030. godine.

Grafik: Udeo kobalta po sektorima

Iako je promena u proizvodnji kobalta primetna, nije bez izazova. Pad cena kobalta, koje su ove godine pale skoro 30% na 13,90 dolara po funti, ozbiljno je uticao na Demokratsku Republiku Kongo.

Štaviše, dugoročni izgledi kobalta mogli bi da se suoče sa preprekama zbog napora da se smanji njegova upotreba u baterijama, delimično vođenih zabrinutošću za ljudska prava koja su povezana sa zanatskim iskopavanjem kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, dečjim radom i kršenjem ljudskih prava.

U presudi saveznog suda u Vašingtonu iz 2021. godine, kompanije Alphabet, Apple, Dell, Microsoft i Tesla su oslobođene grupne tužbe u kojoj su se povezivale sa navodnim radom dece u rudnicima kobalta u Kongu.

Budućnost kobalta

Uprkos tekućim naporima da se kobalt zameni u primenama kod baterija, očekuje se da će kobalt ostati vitalna sirovina za ceo lanac snabdevanja proizvodnje baterija u bliskoj budućnosti.

Predviđa se da će se potražnja za kobaltom više nego udvostručiti do 2030. godine na 388.000 tona.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti