Komisiji za koncesije BiH (ni)je nadležna za He Buk Bijela

Napredak u prekograničnom dijalogu o HE Buk Bijela

Postignut je napredak u prekograničnom dijalogu o HE Buk Bijela. Dogovorena je mapa puta za sveobuhvatnu procenu uticaja na životnu sredinu.

Nakon sastanka koji je vodila Aleksandra Bujaroska, ekspert za životnu sredinu Sekretarijata Energetske zajednice, grupa za prekogranični dijalog, koju čine predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore, postigla je dogovor o drugoj fazi mape puta za projekat HE Buk Bijela . Ova faza će se fokusirati na sprovođenje nove Procene uticaja na životnu sredinu (EIA) za projekat.

Sporazumom se unapređuju zajednički napori kojim se osigurava da EIA za projekat HE Buk Bijela ispuni stroge ekološke standarde. Grupa za dijalog će zajedno definisati obim nove EIA, baveći se ključnim pitanjima životne sredine. Koristiće najnovije naučne podatke i obuhvatiti doprinos javnosti i relevantnih vlasti, i temeljno ispitati sve prekogranične uticaje.

Obe delegacije su priznale napredak postignut u prvoj fazi mape puta. Ključni rezultati uključivali su verifikaciju izveštaja o geodetskom premeru i hidrološka merenja, čime su potvrđeni početni koraci dijaloga.

Izvor: Energy Community

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti