NATO: Oštećenja na gasovodima – diverzija

Nemačke službe bezbednosti pretpostavljaju da će oba kraka gasovoda „Severni tok“ i jedan krak „Severnog toka 2“ zauvek biti neupotrebljivi nakon navodne sabotaže. NATO smatra da je curenje gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ posledica diverzije. Bivši zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Mihail Faljejev izjavio je da Severne zemlje NATO-a imaju podvodne robote koji bi mogli da se iskoriste za dizanje „Severnih tokova“ u vazduh.

NATO smatra da je curenje gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ posledica diverzije, navodi se u saopštenju Alijanse. Kako se ističe, Alijansa podržava sprovođenje istrage uzroka oštećenja na gasovodima.

„Oštećenja na gasovodima u međunarodnim vodama Baltičkog mora izazivaju veliku zabrinutost. Sve informacije kojima sada raspolažemo ukazuju da se radi o namernom, neodgovornom činu diverzije“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se takođe naglašava da će u slučaju bilo kakvog napada na kritički važnu infrastrukturu država-članica NATO uslediti odlučan odgovor.

„Mi kao saveznici smo se obavezali da obuzdavamo i da se štitimo od primene energetike kao sredstva sile, drugih hibridnih taktika državnih i nedržavnih aktera. Svaki namerni napad na kritički važnu infrastrukturu saveznika naići će na jedinstven i odlučan odgovor“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i: Ko je saboter Severnog toka? Brojne su teorije, a nekima je u interesu da gasovod više nikad ne proradi

NATO ima podvodne robote koji mogu da izvrše diverziju na „Severnom toku“

Severne zemlje NATO-a, uključujući Švedsku, Norvešku i Sjedinjene Američke Države, imaju podvodne robote koji bi mogli da se iskoriste za dizanje „Severnih tokova“ u vazduh, izjavio je bivši zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Mihail Faljejev.

„Takvu diverziju bi mogla da izvrše robotska sredstva koja ne zahtevaju velike nosače, koji se mogu konfigurisati i po koordinatama i po izvorima radarskog detektovanja. Imaju ih sve severne zemlje NATO-a – Švedska, Norveška i, naravno, SAD, koje istovremeno tamo imaju i svoju flotu“, rekao je on.

Zbog toga bi, prema njegovim rečima, tehnički bilo lako minirati gasovode.

„Glavna stvar je biti na pravom mestu, podesiti robota da izvrši određene radnje na određenom mestu, a zatim pokupiti robota i otploviti. To jest, sama po sebi, ova procedura je jednostavna“, objasnio je Faljejev.

U Nemačkoj strahuju da će „Severni tokovi“ biti zauvek neupotrebljivi

Nemačke službe bezbednosti pretpostavljaju da će oba kraka gasovoda „Severni tok“ i jedan krak „Severnog toka 2“ zauvek biti neupotrebljivi nakon navodne sabotaže, piše nemački list „Tagešpigl“, pozivajući se na izvore u nemačkoj vladi.

Prema njihovim rečima, ukoliko se brzo ne poprave oštećenja na krakovima, u gasovode će ući mnogo slane vode koja će izazvati koroziju.

Kako je precizirano, stručnjaci Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, nekoliko drugih saveznih ministarstava i kabinet saveznog kancelara razgovaraju o posledicama incidenta. List piše da će, kao prvi korak, savezna policija pojačati kontrolu u teritorijalnim vodama Nemačke, a njeni brodovi će pažljivije pratiti relevantne rute kritične infrastrukture.

Takođe, savezne zemlje treba da povećaju zaštitu obalnih područja u Severnom i Baltičkom moru. Međutim, postoji zabrinutost za bezbednost terminala za prijem tečnog prirodnog gasa koji se trenutno grade, kao i podvodnih i telekomunikacionih kablova.

Prema navodima autora članka, Evropska komisija, nemački organi bezbednosti i Federalna obaveštajna služba Nemačke tvrde da je uzrok incidenta sa gasovodima – sabotaža. Zbog složenosti havarije, stručnjaci i izvori u vladi Nemačke smatraju da ju je mogao izvesti samo neko iz državnih službi. Spekulacije idu u pravcu Rusije, ali motiv, kako piše list, nije jasan. Federalna obaveštajna služba Nemačke aktivno učestvuje u istrazi, analizirajući satelitske snimke mogućeg kretanja brodova uoči eksplozija.

Kako je precizirano, jedna od teorija je da su ronioci mogli da postave eksploziv u dva kraka „Severnog toka“ i u jednu od dve cevi kraka „Severnog toka 2“ koji još nije pušten u rad.

Prema pisanju lista, precizne eksplozije ukazuju na to da su curenja gasa ogromna, te da je, shodno tome, i brzina pada pritiska velika.

Curenje gasa

Podsetimo, u ponedeljak su se dogodili incidenti na dva ruska gasovoda, a prema informacijama danskih i švedskih vlasti otkriveno je curenje gasa na dva mesta na „Severnom toku“ i na jednom mestu na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da se radi o diverziji.

Možda Vas zanima i: Eksplozije uzrok curenja gasa na „Severnim tokovima“

Švedska obalska straža otkrila je danas i četvrto mesto curenja na gasovodu „Severni tok“, javila je agencija Rojters pozivajući se na švedski list „Svenska Dagbladet“.

Rusija je zvanično zatražila informacije o tome šta se dogodilo od Danske, koja je obavestila Moskvu o eksplozijama na mestima gde je došlo do curenja gasa.

Operater „Nord strim AG“ saopštio je da je to što se desilo bez presedana i da se ne mogu odrediti rokovi remonta.

Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde rekla je da incidenta sa curenjem gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ došlo usled eksplozija.

Izvor: Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti