Naučni savet: Domaći stručnjaci da vode EPS AD

EPS je u rukama domaćih stručnjaka, sadašnjih članova Izvršnog odbora za veoma kratko vreme od uvoznika postali izvoznici električne energije, sa značajnim uđešćem zelene energije iz hidroelektrana, poručio je Naučni savet EPS AD preporučujući da se obnovljivi izvori energije ne odvajaju od uravnotežene proizvodnje EPS-a - da se omogući domaćim stručnjacima da nastave da vode kompaniju.

Jedna od glavnih komparativnih prednosti EPS-a je posebno dobro izbalansirana proizvodnja iz termoelektrana na ugalj i gas i proizvodnja obnovljive energije iz hidroelektrana. Svako izdvajanje navedenih delova EPS-a obezvredilo bi oba, stav je Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije, usvojen na 3. sednici održanoj 8. maja na Građevinskom fakultetu u Beogradu.

Članovi Naučnog saveta EPS AD preporučili su da se obnovljivi izvori energije ne odvajaju od uravnotežene proizvodnje EPS-a. Takođe su poručili da se omogući domaćim stručnjacima da nastave da vode kompaniju, navedeno je u saopštenju.

Na sednici je zaključeno da je, prema informacijama kojima raspolažu članovi Naučnog saveta, EPS u rukama domaćih stručnjaka, sadašnjih članova Izvršnog odbora, u veoma kratkom roku od uvoznika postao izvoznik električne energije, sa značajnim uđešćem zelene energije iz hidroelektrana.

Ovo su odlični rezultati koji potvrđuju da se Elektroprivredom Srbije može upravljati u skladu sa interesima građana, saglasili su se članovi ovog savetodavnog tela.

Na sednici su razmotrene i mogućnosti za primenu novih tehnologija u EPS-u, predložena organizacija naučnog i stručnog rada na proučavanju raspoloživih tehnologija i na utvrđivanju rešenja koja su primerena EPS, kao i izradi odgovarajućih dokumenata.

Predstavljeni su i zaključci sa skupova u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na temu nuklearne energije i korišćenja biomase, kao i mogućnosti korišćenja biomase u EPS-u.

Naučni saveta EPS-a formiran je sa ciljem unapređenja tehnološkog i informatičkog razvoja proizvodnih i drugih kapaciteta EPS-a. Sa idejom da doprinese sprovođenju mera zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i stvaranja neophodnih uslova za održivi razvoj elektroenergetskog sistema i realizaciju Strategije razvoja energetike Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti