Naučnici dizajnirali potpuno savitljive solarne ćelije

Inženjeri sa Nacionalnog univerziteta Pusan u Koreji razvili su solarne ćelije debljine sedam mikrometara, izuzetno otporne na savijanje. Testirani paneli su mogli da izdrže više od 10.000 ciklusa preklapanja bez prekida. Prototip ovih ćelija je imao efikasnost pretvaranja snage od 15,2%, što je najviša vrednost ikada zabeležena u ovoj kategoriji.

Kad zamislite solarnu ćeliju, ono što vam obično padne na pamet su nesvitljive, krute ploče. Ali, šta ako solarne ćelije mogu da budu u potpunosti savitljive? Tada bi se otvorila gomila novih mogućnosti primene za njih, od onih na odevnim predmetima, do primene na različitim uređajima.

Inženjeri na Nacionalnom univerzitetu Pusan u Koreji razvili su upravo ovu vrstu solarnih ćelija, što nije bio lak zadatak da to postignu.

„Za razliku od fleksibilne elektronike, potpuno savitljivi uređaji su izloženi mnogo jačim deformacijama, sa preklopnim poluprečnicima od 0,5 mm. Ovo nije moguće sa uobičajno korišćenim ultra tankim slojevima stakla i prozirnim provodnicima od oksida metala, koji mogu biti fleksibilni, ali nikada potpuno savitljivi “, rekao je profesor Il Jeon sa Nacionalnog univerziteta u Pusanu, Koreja.

Da bi izgradili svoje nove fleksibilne solarne panele istraživači su koristili jednoslojne filmove od ugljeničnih nanocevi (SVNT), zbog njihove visoke prozirnosti i mehaničke elastičnosti. Naučnici su, zatim, provodnički sloj ugradili u polimidnu (PI) podlogu.

Na kraju, uneli su male nečistoće u nanokompozitni sloj, tako da su uspeli da postignu više naelektrisanja za datu količinu struje. Rezultat je bio neverovatan solarni panel, koji nikada ranije nije viđen.

Nova tehnološka otkrića mogu dovesti do visoko savitljivih solarnih panela

Debljina ovog panela je samo sedam mikrometara. Ali, ne treba dozvoliti da ta tananost zavara. Kompozitni film pokazuje izuzetnu otpornost na savijanje. Testirani paneli su mogli da izdrže više od 10.000 ciklusa preklapanja bez prekida. Prototip ovih ćelija je imao efikasnost pretvaranja snage od 15,2%, što je najviša vrednost ikada postignuta u solarnim ćelijama dobijenim pomoću ugljeničnih nanocevnih provodnika.

„Dobijeni rezultati su jedni od najboljih među onima koji su do sada prijavljeni za fleksibilne solarne ćelije, i u pogledu efikasnosti i mehaničke stabilnosti“, rekao je Jeon.

Savitljivi telefon / Foto: Smartprix

Sa porastom savitljivih telefona na tržištu, ne možemo a da ne pomislimo da bismo u bliskoj budućnosti mogli videti neke solarne. I ovo je samo početak primene ove tehnologije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Advanced Science.

Izvor: Interesting Engineering

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.