NE Krško spremna za još 20 godina rada, na mrežu se vraća početkom novembra

"Elektrana se vraća u izvrsnom stanju", rekao je Stanislav Rožman, predsednik uprave Nuklearne elektrane Krško, koja je trenutno u završnoj fazi remonta. NEK bi se u mrežu mogla vratiti već oko 7. novembra.

Predsednik Vlade Robert Golob obišao je Nuklearnu elektranu Krško u završkoj fazi remonta. Rekao je da je jako ponosan što je NEK prva elektrana u Evropi koja je završila desetogodišnji investicioni ciklus u ovom obimu. „NEK je u Evropi sinonim za stabilnu i sigurnu nuklearnu elektranu. Da je više takvih elektrana u Europi, energetska situacija bila bi znatno bolja“, smatra Golob.

Stanislav Rožman, predsednik Uprave NEK-a, na konferenciji za novinare rekao je da je elektrana spremna za još 20 godina rada.

„Sa izuzetkom jednog projekta, obnova je prošla savršeno. Zatečeno stanje opreme, konstrukcija i materijala je izvrsno. Elektrana se vraća u izvrsnom stanju.“ Pojasnio je da je do kašnjenja došlo samo u projektu zamene turbine visokog pritiska, koji trenutno teče bez problema. Do kašnjenja je došlo zbog neočekivanog kvara na dve specijalne mašine dobavljača Simens, koji se nisu mogli nadoknaditi i nisu bili dostupni na evropskom području.

„Projekat se radi 24 sata dnevno. Verujemo da će biti uspešno završen u najkraćem mogućem roku, a elektrana bi mogla biti ponovo u mreži oko 7. novembra“, najavio je Rožman.

Premijer Golob je rekao da je sa upravom NEK-a razmenio mišljenja o stanju u energetici i zaključio da je sada prilika da nuklearna opcija dobije svoje mesto u budućnosti.

O drugom bloku NE Krško će građani odlučiti na referendumu

„Evropa će se vrlo teško izvući iz trenutne energetske situacije bez maksimalnog korištenja svih tehnologija. Obnovljivi izvori energije su na prvom mestu. Ali za nuklearnu tehnologiju danas je svakako prilika da se reafirmiše i ponudi rešenja za budućnost cele Evrope.“ Golob je uveren da je upravo sada pravo vreme za ovo razmišljanje. U Sloveniji i Evropi, kaže premijer, želimo energente kojima nas niko ne može ucenjivati, koje tehnološki kontrolišemo i gde je izvor goriva stabilan.

Što se tiče izgradnje drugog bloka, Golob je rekao da se trenutno politika oslanja na struku od koje očekuje da u najkraćem mogućem roku predstavi ne samo prototip, već i serijsko rešenje zapadnog porekla. Prema njegovim rečima, to bi omogućilo pouzdane dobavljače opreme iz prijateljskih zemalja.

„Kad se ti uslovi steknu na stručnom nivou, politika će tražiti nacionalni konsenzus za takvu investiciju“, rekao je Golob.

Kako je rekao, svestan je da za odluku o ulaganjima u nuklearnu energiju mora da se održi referendum u roku od pet godina. Ističe da se pre referenduma mora napraviti izvodljivo rešenje.

„Danas bi bilo neodgovorno govoriti o tome kada još ne znamo praktično ništa. Stoga ćemo slovenskom vlasniku Gen Enerdžiji dati mandat da ubrza pripremu drugog bloka i da u tu svrhu uloži znatna sredstva, tako da možemo doći do tačke u kojoj svi građani mogu odlučiti želimo li to ili ne.“ Danas se sa stanovišta energetskih potreba odluka čini jednostavnom, dodao je Golob.

Izvor: Seebiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti