„Ne nanosi bitnu štetu” – moto neobavezujuće rezolucije zelene tranzicije EU

Evropski parlament je usvojio neobavezujuću rezoluciju o Planu ulaganja za održivu Evropu i finansiranju zelenog plana. Briselski poslanici su predložili ulaganje u prelazak na ekološku privredu, odnosno, da ulagači treba da poštuju načelo „ne nanosi bitnu štetu”.

Evropski parlament usvojio je juče predloge za finansiranje prelaza na održive, ugljenično neutralne privredne aktivnosti i zatražio postepeno ukidanje javnih i privatnih ulaganja u privredne aktivnosti kojima se nanosi šteta životnoj sredini.

U neobavezujućoj rezoluciji o Planu ulaganja za održivu Evropu i finansiranju zelenog plana, koja je doneta sa 471 glasom za, 134 protiv i 83 uzdržana, poslanici su istakli da bi jedan od ciljeva Plana ulaganja trebalo da bude obezbeđivanje prelaza s neodrživih na održive privredne aktivnosti.

Kako je saopštio Evropski parlament, navodi se da bi zelena tranzicija trebalo da se usmeri na smanjenje nejednakosti između država članica EU i jačanje konkurentnosti i da rezultira otvaranjem održivih radnih mesta.

Parlament je istakao da ulagači treba da poštuju načelo „ne nanosi bitnu štetu”, koje se primenjuje i na životnu sredinu i na socijalne ciljeve kao što je smanjivanje razlike u platama među polovima, prenosi Hina.

Poslanici su zatražili uvođenje usklađenih pokazatelja održivosti i metodologije za merenje učinka, a pri proceni da li ulaganje zadovoljava merila za zelenu tranziciju trebalo bi u obzir uzeti i Uredbu o okviru za olakšavanje održivih ulaganja.

Nacionalni planovi oporavka trebalo bi da se usklade s nacionalnim planovima za energiju i klimu (NECP). Parlament je zatražio i postepeno ukidanje javnih i privatnih ulaganja u zagađujuće i štetne privredne aktivnosti za koje su dostupne ekonomski održive alternative.

Napomenuli su, međutim, da treba poštovati pravo država članica da same odrede svoju kombinaciju izvora energije, a pri tranziciji na klimatsku neutralnost trebalo bi očuvati jednake uslove tržišnog takmičenja za preduzeća iz EU i njihovu konkurentnost, posebno u slučaju nepoštenog tržišnog takmičenja trećih zemalja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti