„Ne radite to!“: Orban upozorava – Mađarska i Srbija bi napad na „Južni tok“ smatrale povodom za rat

Mađarska i Srbija su nakon dizanja u vazduh gasovoda „Severni tok“ upozorile da će zadiranje na rute koje koriste za dopremanje ruskog gasa smatrati povodom za rat, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom.

Kako je rekao, Mađarska je odmah okvalifikovala izvođenje iz stroja „Severnog toka“ kao teroristički akt, a odsustvo tako oštre reakcije Nemačke nazvao je „ispoljavanjem deficita suvereniteta“.

„Mi Mađari odmah smo jasno stavili do znanja da postoji još jedan gasovod – ne ‘Severni tok’, već ‘Južni tok’, kojim gas dolazi iz Rusije duž južnog koridora – Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. Zajedno sa premijerom Srbije jasno sam stavio do znanja da, ako neko želi da sa južnim koridorom uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati kao povod za rat, teroristički napad i odmah ćemo reagovati“, naglasio je Orban.

„Zato nemojte to da radite. Možda to možete da radite sa Nemcima, ali ne možete sa ovim regionom“, upozorio je on.

Orban nije precizirao kome je upućeno upozorenje, rekavši samo da se ne radi o Rusiji.

Karlson je, sa svoje strane, rekao da mu se čini „veoma jasno“ da je „Severni tok“ prošle godine digla u vazduh administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, bilo direktno ili indirektno.

Izvor: Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti