završetak Severnog toka 2

Ne samo da će biti završen, Severni tok 2 će pumpati gas

Gasovod Severni tok 2 neće mirovati nakon završetka izgradnje, jer su za pumpanje gasa kroz njega zainteresovani evropski partneri, rekao je vicepremijer Rusije Aleksandar Novak, odgovarajući na pitanje da li će Rusija, zbog pritiska na projekat, moći da isporučuje gas ovim cevima. Već više od 95 odsto Severnog toka 2 je završeno.

Rusija je uverava da će Severni tok 2 postati stvarnost. Sporni cevovod za prirodni gas Severni tok 2, koji će, između ostalog, voditi u danskom morskom području, postaće nešto. To će se dogoditi čak i ako su Sjedinjene Države Rusiji pretile sankcijama, izjavio je ruski zamenik premijera i bivši ministar energetike Aleksandar Novak, prenose ruski i svetski mediji.

Cevovod će transportovati gas iz Rusije u Nemačku. Novak je za za televiziju Rusija 1 rekao da je 95 odsto projekta završeno.

Pre otprilike nedelju dana Rusija je počela da polaže cevi u danske vode. Rad je zastao u decembru 2019. godine kada su Sjedinjene Države zapretile sankcijama.

Rad u danskim vodama južno od Bornholma započet je u februaru nakon „uspešnog završetka morskih istraživanja“ saopštio je rusko-nemački konzorcijum koji stoji iza projekta.

Ruska energetska kompanija Gazprom dominantan je igrač u Severnom toku 2. Rusija veruje da je projekat u najboljem interesu Evrope i evropskih kompanija. Sjedinjene Države tvrde da će projekat učiniti Evropu previše zavisnom od ruskih izvora energije.

Kritičari trenutno pozivaju na zaustavljanje projekta nakon što je Rusija zatvorila ruskog lidera opozicije Alekseja Navaljnog.

„Severni tok 2 je komercijalni projekat koji prvenstveno realizuju strane kompanije zainteresovane za isporuke gasa iz Rusije. Gasovod neće mirovati nakon završetka izgradnje, jer su za pumpanje gasa kroz njega zainteresovani evropski partneri", rekao je Novak odgovarajući na pitanje da li postoji šansa da Rusija zbog pritiska na projekat neće moći da pumpa gas. Novak je rekao: „Mislim da ne postoje takvi rizici, jer su, opet, za to zainteresovani naši evropski partneri“.

Prema njegovim rečima, Severni tok 2 je apsolutno legalan i ispunjava sve zahteve evropskog zakonodavstva.

Novak je istakao da postoji „konkurencija od strane američkih partnera, koji žele da isporučuju svoj prirodni tečni gas u Evropu, odnosno, zapravo su to netržišne metode konkurencije“.

Vicepremijer Rusije je dodao i da će projekat biti realizovan bez obzira na pokušaje Sjedinjenih Američkih Država da uspore njegovu izgradnju.

„Uvereni smo da će, uprkos destruktivnim pristupima koje primećujemo iz Sjedinjenih Američkih Država koje, naravno, sa svoje strane usporavaju sprovođenje ovog projekta, on biti završen“, zaključio je Novak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.