Rusija COP26

Ne treba biti previše kritičan prema Kini zbog promene obećanja o uglju

COP26 je održan, Kina i Indija su uspele da promene nametnut termin klimatskih akcija sa postepenog ukidanja uglja u postepeno smanjivanje, sa čim su se na kraju i suprostavljenje zemlje složile. Frans Timermans, koji je potpredsednik Evropske emisije za zeleni dogovor, podržava svaki kineski napor za usporavanje klimatskih promena i to smatra kao uspeh i napredak.

Frans Timermans, šef EU za klimu rekao je  da „ne bi bio previše kritičan prema Kini“ kada je u pitanju procena pregovora na samitu o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu u Škotskoj.

Dogovor postignut na COP26 imao je za cilj da se nadogradi na Pariski sporazum iz 2015. i spreči najgore posledice klimatskih promena. Učesnici klimatskog samita bili su suočeni sa kamenom spoticanja u vezi sa postupnim ukidanjem uglja, subvencija za fosilna goriva i finansijske podrške zemljama sa niskim prihodima.

Indija i Kina, obe među najvećim svetskim proizvođačima i potrošačima uglja, insistirale su na promeni jezika za fosilna goriva u paktu u poslednjem trenutku.Umesto „faznog ukidanja“ uglja nova definicija je „fazno gašenje“. Nakon početnih prigovora, suprotstavljene zemlje su se na kraju saglasile sa njihovim insistiranjem.

Treba podržati kineske klimatske napore

U intervjuu na Evropskom poslovnom samitu u Briselu, Frans Timermans, koji je izvršni potpredsednik Evropske komisije za evropski Zeleni dogovor i učesnik pregovora u Glazgovu je na pitanje da li smatra da Kina nije ispunila očekivanja koje je imao za COP26 odgovorio: „Ne“.

„Pre svega, oni su ušli u zajedničku deklaraciju sa Sjedinjenim Državama. Sada, ove dve zemlje imaju mnogo pitanja u kojima se razlikuju. Ponekad i veoma snažno. Ali su udruživanjem u jednoj deklaraciji izjavile da ovo pitanje prevazilazi druga politička pitanja“, objasnio je Timermans navodeći da je „Kina rekla da želi da bude na pravom putu za 1.5. Da želi da smanji svoju emisiju metana. Da želi da smanji emisije CO2.”

Timermansovo pozivanje na 1.5 odnosi se na cilj Pariskog sporazuma, ograničavanje „globalnog zagrevanja na znatno ispod 2, poželjno na 1,5 stepen Celzijusa, u poređenju sa predindustrijskim nivoima“.

Kako je rekao, to što je Kina izjavila da želi da „postupno smanji“ ugalj značajno je s obzirom na to da je ova zemlja „još toliko zavisna od uglja“.

„To je bitna stvar, tako da to ne bih omalovažio. Naravno, to što su Kina i Indija toliko insistirale na promeni formulacije sa postepenog ukidanja na postepeno smanjivanje stvorilo je negativnu sliku o njima. Više bih voleo da je ostalo postepeno ukidanje, ali postepeno smanjivanje je već mnogo jače od bilo čega što je ikada rečeno u međunarodnom kontekstu. Dakle, ne, ne bih bio previše kritičan prema Kini. Mislim, voleo bih da sam video više, ali oni su… doprineli.”

Zeleni aktivisti nisu zadovoljni

Dok su neka obećanja i najave date tokom COP26 izazvale pohvale, drugi glasovi su kritikovali samit i njegove rezultate.

„Put do 1,5 je upravo postao teži, a ovi razgovori su trebalo da otvore put da ga učine mnogo lakšim. “, rekla je Rejčel Kenerli, aktivistkinja za klimatske kampanje u Friends of the Earth, u izjavi reagujući na sporazum.

Komentarišući da je „Vlada Velike Britanije lukavo birala saopštenja tokom ove dve nedelje, tako da je izgledalo da se postiže brz napredak“ Kenerli zaključuje: „Ipak, evo nas. Klauzula o izlasku iz Glazgova znači da lideri nisu uspeli da ukinu fosilna goriva. Da najbogatije zemlje neće platiti istorijski dug za klimu“.

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg odbacila je COP26 rezimirajući ga kao „Bla, bla, bla“. Timmermansu je poručila da je za mnoge mlade ljude COP26 bio neuspeh.

„Ne slažem se“, rekao je Timmermans složivši se kritičarima: „To nije veliki uspeh kojem smo se nadali. Ali, svakako nije neuspeh… Umesto 30 odsto, sada je 90 odsto svetske ekonomije postavilo za cilj neto nulu. To je napredak. I, naravno, moramo da idemo brže. Mi ubrzavamo i mislim da možemo ići brže sledeće godine“.

Domaćin samita COP27 biće Egipat, u novembru 2022. Prema UN-u, Klimatski pakt iz Glazgova poziva zemlje da „izveštavaju o svom napretku ka većim klimatskim ambicijama“ na COP27.

Izvor: CNBC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti