Poslovanje EPCG bolje zahvaljujući dobroj hidrologiji

Nebo diktira cenu i snabdevenost strujom

Scenario po kome može doći do restrikcija i povećanja cena struje prema krajnjim kupcima jeste potpuni izostanak padavina tokom četvrtog kvartala, odnosno izostanak proizvodnje iz hidroelektrana, poručuje EPCG. Na potrošače se apeluje da racionalno troše električnu energiju, zato što na berzi, osim visoke cene, potencijalni problem predstavlja i nedostatak električne energije.

Potrošači ne moraju da brinu o redovnom snabdevanju električnom energijom tokom ove godine, saopšteno je iz kompanije Elektroprivreda (EPCG). Ipak, iz ove kompanije pozivaju kupce da štede električnu energiju zato što na berzi, osim visoke cene, potencijalni problem može da bude i nedostatak električne energije. Iz državne elektroenergetske kompanije poručuju da do kraja ove godine ne razmišljaju o povećanju cene struje.

„Sagledavajući elektroenergetsku i hidrološku situaciju, kao i enegetski bilans do kraja godine, naš stav u EPCG je da naši krajnji kupci ne moraju da brinu o redovnom snabdevanju električnom energijom”, poručili su iz ove kompanije. U EPCG ne razmišljaju o restrikcijama, s obzirom da one, kako kažu, predstavljaju krajnju meru.

„Scenario po kome može doći do restrikcija i povećanja cena prema krajnjim kupcima jeste potpuni izostanak padavina tokom četvrtog kvartala, odnosno izostanak proizvodnje iz hidroelektrana – objasnili su iz EPCG.

Racionalna potrošnja

Ipak iz EPCG naglašavju da ono o čemu treba voditi računa, kada su sami kupci u pitanju, jeste štednja, odnosno racionalna potrošnja električne energije, zato što na berzi, osim visoke cene, potencijalni problem može da bude i nedostatak električne energije.

„Nije stvar samo u tome što električna energija na berzi mnogo košta, nego i u tome što, makar imali milijarde na raspolaganju, u pojedinim delovima godine uopšte ne možete da je kupite”, upozoravaju iz EPCG.

Iz Kompanije obaveštavaju da u ovom momentu ne razmišljaju o povećanju cene električne energije do kraja ove godine.

„EPCG je zdrava, solventna kompanija koja može da iznese teret uvoza električne energije. Ipak, i u ovom delu važi ograda jer na berzi potencijalni problem nisu samo cene, nego i mogućnost da kupite električnu energiju“, objašnjavaju u EPCG.

Prema navodima iz ovog preduzeća, prema energetskom bilansu, EPCG tradicionalno uvozi električnu energiju tokom drugog i trećeg kvartala u godini, zato što je u tom periodu manja mogućnost proizvodnje iz hidroelektrana, a potrošnja je na maksimumu.

„S obzirom da se sada nalazimo na početku letnje sezone – zbog većih potreba, a i zbog suše, EPCG deo potreba zadovoljava uvozom. Procena je da ćemo za treći kvartal za uvoz električne energije potrošiti oko 55 miliona evra“, rekli su iz EPCG.

Prihodi od izvoza

U prvih šest meseci, državna elektroenergetska kompanija je od izvoza električne energije prihodovala 96,04 miliona evra. Prosečna cena pri izvozu bila je 220,37 evra po MWh. U tom periodu je izvezeno 435.860 MWh.

U prvih šest meseci prošle godine EPCG je od izvoza 641.391 MWh električne energije, zaradila 36,42 miliona evra. U prvih šest meseci lani, prosečna cena pri izvozu je bila 56,79 evra po MWh. U prvoj polovini godine na uvoz 377.607 MWh električne energije EPCG je potrošila 80,75 miliona evra. Prosečna cena pri uvozu je bila 213,86 evra po MWh. U istom uporednom periodu prošle godine, EPCG je uvezla 339.305 MWh, po prosečnoj ceni od 63,29 evra po MWh, za što je plaćeno 21,47 miliona evra.  EPCG je obezbedila deo količina za mesec jul po ceni od 350 evra po MWh. Trenutno se električna energija za avgust kupuje za 410 evra po MWh, dok prema sadašnjem stanju, sledeća godina košta 341 eura po MWh – precizirali su iz elektroenergetske kompanije.

Kombinat aluminijuma Podgorica

Odgovarajući na pitanje sa koliko EPCG ove godine raspolaže više električne energije nego lani, nakon što je KAP redukovao proizvodnju i potrošnju, iz EPCG je saopšteno da je potrošnja KAP-a za prošlu godinu bila na nivou od oko 560 GWh.

S obzirom da je Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), redukovao potrošnju, procena je da će za ovu godinu potrošnja KAP-a biti oko 80 GWh. Ovim potezom je EPCG smanjila obaveze obezbeđivanja električne energije za 480 GWh. Iz kompanije su saopštili da EPCG nije prodala električnu energiju koju je do sada isporučivala KAP-u, u smislu da je na godišnjem nivou prodala 560 GWh.

Zgrada EPCG u Nikšiću

„Prodaja se vrši na kraći period, zavisno od energetske i hidrološke situacije. Značajniji izvoz se desio tokom prvog kvartala, kada je EPCG prodala 326 GWh po prosečnoj ceni od 228,42 evra po MWh“, objasnili su iz EPCG.

Odgovarajući gde i za koje svrhe se upotrebljava novac koji od izvoza električne energije, iz EPCG su naveli da se obično novac od izvoza električne energije tokom jednog perioda u godini troši za pokrivanje uvoza tokom perioda kada je EPCG u deficitu sa električnom energijom. U prvom kvartalu, što se tiče salda izvoz – uvoz, EPCG je bila u plusu od 41,41 milion evra, dok je u drugom kvartalu u minusu od 25,96 miliona evra.

„Očekivanja su da će nas uvoz za treći kvartal koštati oko 55 miliona evra. Za ovu godinu, energetski bilans izleda ovako: EPCG na godišnjem nivou raspolaže sa 2.991 GWh iz sopstvene proizvodnje (kada je proizvodnja iz hidroelektrana na nivou proseka), a obaveze su na nivou 3.049 GWh, tako da EPCG ne raspolaže viškovima na godišnjem nivou, objašnjavaju iz Kompanije.

Proizvodnja elektrana podbacila

Iz EPCG su naveli da su za prvih šest meseci ove godine elektrane proizvele 1.285 GWh, što je 86 odsto od plana. HE Perućica je proizvela 403 GWh ili 71 odsto od plana. HE Piva je proizvela 312 GWh ili 82 odsto od plana, dok je TE Pljevlja proizvela 570 GWh, što je šest odsto preko plana.

Hidroelektrane su podbacile sa proizvodnjom zbog loše hidrološke situacije, odnosno, manjka padavina. Ostvarene padavine tokom prvih šest meseci su 60 odsto od proseka za posmatrani period. Nedostatak padavina uzrokovao je niže dotoke na rekama i slabije punjenje akumulacija”, pojasnili su iz EPCG.

Loša hidrološka i energetska situacija uticala je i na vodostaj Pivskog jezera

Govoreći o razlozima niskog vodostaja Pivskog jezera, predstavnici elektroenergetske kompanije su rekli da su na stanje nivoa akumulacije HE Piva uticali niži dotoci od prosečnih i loša energetska situacija, kao i  izostanak očekivanih punjenja akumulacije.

„Sa druge strane, naročito tokom drugog kvartala (maj i jun), kada je TE Pljevlja bila van pogona zbog remonta, HE Piva je korišćena za proizvodnju dela potrebnih količina električne energije. Za prvih šest meseci 2022. godine, HE Piva je proizvela 312 GWh ili 82 odsto od plana, a ako poredimo sa 2021. godinom, proizvodnja je na nivou 62 odsto od prošlogodišnje. Trenutno je akumulacija HE Piva na koti 659,89 mnv, što je oko 15 metara ispod maksimuma”, precizirali su iz EPCG.

Iz crnogorske elektroenergetske kompanije podsećaju da HE Piva od 2014. godine radi u sistemu EPCG, pa se sva njena proizvodnja koristi za potrebe Crne Gore.

Izvor: Pobjeda

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.