Neće biti poskupljenja gasa do kraja sledeće zimske sezone

Državna sekretarka u Ministarstvu energetike Jovanka Atanacković izjavila je da je cena gasa u Srbiji garantovana i da nisu planirana poskupljenja do kraja sledeće zimske sezone. Atanacković je rekla da je „jako važno” da se radi na diversifikaciji izvora energenata, odnosno da država ne zavisi od jednog izvora, a da je Srbija zbog toga pokrenula više projekata.

Državna sekretarka u Ministarstvu energetike Jovanka Atanacković izjavila je juče da je cena gasa u Srbiji garantovana i da nisu planirana poskupljenja do kraja sledeće zimske sezone. „Građani mogu da računaju da će imati dovoljno energenata i da smo na zimu mirni. Mi imamo garantovanu cenu gasa i ona se neće menjati. Nije u planu da se menja do kraja zimske sezone”, rekla je Atanacković za televiziju Insajder.

Izuzetno povoljan aranžman za Srbiju

Povodom dogovora koji su u telefonskom razgovoru postigli predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, na osnovu koga će biti potpisan novi trogodišnji ugovor o kupovini gasa, čija će cena za kubni metar koštati i 10 do 12 puta manje nego u Evropi, Atanacković je ocenila da je to „izuzetno povoljan aranžman za Srbiju”.

Ona je istakla i da će osim ugovora, na osnovu koga bi iz Rusije trebalo da se nabavlja 2,2 milijarde kubnih metara gasa, od tri milijarde koliko joj je na godišnjem nivou potrebno, Srbija morati da kupi dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa po tržišnoj ceni kako bi zadovoljila svoje potrebe. „Ono što je sigurno je da će cena tih dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa biti veća nego ova koja je ugovorna i da će biti po tržišnim principima. Mi o tome možemo da razgovaramo s Rusijom, ali i sa drugim dobavljačima. Nismo ograničeni u tom smislu”, dodala je ona.

Diversifikacija izvora energenata je jako važna

Atanacković je rekla da je „jako važno” da se radi na diversifikaciji izvora energenata, odnosno da država ne zavisi od jednog izvora, a da je Srbija zbog toga pokrenula više projekata.

Podsetila je da je u Grčkoj je već zakupljen deo kapaciteta na LNG terminalu, a uskoro se završava i interkonekcija sa Bugarskom, što će, prema njenim rečima, omogućiti nabavku gasa iz drugih izvora, kao što je onaj iz Azerbejdžana

Na pitanje da li će eventualno poskupeti cena struje za građane, Atanacković je odgovorila da se mora razgovarati o tom pitanju, ali da će do poskupljenja doći u trenutku kada „za građane to bude moguće” kako se ne bi odrazilo na životni standard. „Realnost je da garantovana cena struje manja od proizvodne cene električne energije i da je mi plaćamo 43 odsto manje nego što Elektroprivreda Srbije (EPS) plaća da je proizvede. To nije održivo”, naglasila je ona.

Ministarstvo energetike radi na Uredbi o energetski ugroženom kupcu

Atanacković je rekla da Ministarstvo energetike radi na Uredbi o energetski ugroženom kupcu, koja bi trebalo da pomogne ugroženim građanima da plate svoje račune za struju, a dodala je da EPS još nije uputio zvanični predlog za povećanje cene struje.

Na pitanje da li će u Srbiji biti dovoljno električne energije, Atanacković je odgovorila da u ovom trenutku niko ne razmišlja o restrikcijama i da će i po tom pitanju građani moći da budu mirni sledeće zime.

Moratorijum na izgradnju nuklearnih postrojenja

Na pitanje koliko je realno da se u Srbiji počne na radu sa nuklearnim izvorima energije, Atanacković je odgovorila da su za tu saradnju zainteresovane ruske, američke i britanske kompanije, ali je podsetila da je u Srbiji još od 1989. na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih postrojenja.

Atanacković je rekla da su se „od tada do danas stvari drastično promenile kada su u pitanju tehnologije”, kao i da je „vreme da razgovaramo o ukidanju moratorijuma i o izgradnji nuklearnih elektrana”.

Izvor: Politika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.