Nedopustivi politički komentari iz Sekretarijata EZ u Skupštini Srbije

Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata Enegetske zajednice (EZ) dobio je juče u Skupštini Srbije ozbiljne kritike iz AERS-a zbog toga što je sebi dao za pravo da se bavi politikom, a ne samo dešavanjima u sektoru energetike. Lorkovski je Srbiji zamerio da na reginalnom tržištu električne energije „još nije došlo do raspoređivanja kapaciteta interkonektora između Srbije i Kosova“. Dejana Stefanović Kostić, članica Saveta AERS-a upozorila ga je da ovakvim stavom EZ izlazi iz svojih nadležnosti jer za našu zemlju ne postoji granica između Srbije i privremenih institucija samouprave u Prištini.

„Mi se uzdržavamo od svakog političkog konteksta i komentara“, rekao je direktor Sekretarijata Enegetske zajednice (EZ) Artur Lorkovski juče u Skupštini Srbije.

Rekao je to nakon što iz Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) dobio packe na izjavu da na reginalnom tržištu električne energije „još nije došlo do raspoređivanja kapaciteta interkonektora između Srbije i Kosova“.

Dejana Stefanović Kostić ,članica Saveta AERS-a, upozorila je Lorkovskog da ovakvim stavom EZ izlazi iz svojih nadležnosti i da za našu zemlju ne postoji granica između Srbije i privremenih institucija samouprave u Prištini.

Komentarišući da se u godišnjem izveštaju EZ spominje da „nedostaje rapodela kapaciteta na interkonektoru sa Kosovom, Dejana Stefanović Kostić je poručila da je to neprihvatljivo i da termin interkonektor treba izbaciti iz izveštaja.

„Moram da kažem da interkonektor predstavlja granicu. To je zaista nedopustivo za nas i iz ovog izveštaja mora da se obriše – interkonektor, jer granica između Republike Srbije i Kosova ne postoji. U godišnjem izveštaju je navedeno da je izostalo postupanje AERS po pitanu nedostajanja prekogranične raspodele kapaciteta između Srbije i Kosova“, navela je Dejana Stefanović Kostić.

Srbija poštuje potpisana dokumenta

Takođe, istakla je da prilikom odlučivanja AERS strogo poštuje potpisana dokumenta i da, pre svega, poštuje potpisane dokumente u okviru pregovaračkog postupaka koji se vodi između Srbije i privremenih institucija samouprave u Prištini.

„U Ustavu Srbije i Zakonu o energetici, kao ni u jednom od ovih dokumenta, ne postoji i ne prepoznaje se nikakava granica između Srbije i Kosova“, istakla je Dejana Stefanović Kostić.

Primedbe iz AERS-a – da postupanje EZ izlazi iz njihove nadležnosti i da to nije način za rešenje tog pitanja – usledile su nakon što je Lorkovski, predstavljajući godišnji izveštaj Sekretarijata EZ o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike, rekao da to telo zajedno sa Vladom Srbije radi na usvajanju kodova odnosnio pravila za mreže, što je jako važan element.

„Negativan uticaj na razvoj regionalnog tržišta električne energije ima to što nije došlo do raspoređivanja kapacaiteta interkonektora između Srbije i Kosova. Pošto ovi kapaciteti nisu ponuđeni korisnicima na tržištu, Sekretarijat EZ je pokrenuo postupak razgovora i nadam se da će ostvariti neki napredak u tome. Ovo je jako važno pitanje za budući razvoj regionaonog tržišta električne energije“, rekao je Lorkovski.

Nema prekogranične raspodele kapaciteta tamo gde nema granice

Dejana Stefanović Kostić ukazala je da to nije tehničko već političko pitanje.

„Za nas čak i KOSTT (Kosovski operater prenosnog sistema) nema pravni osnov postojanja, za nas ne postoji energetska granica, niti bilo koja granica između Republike Srbije i Kosova. Smatram da svako pominjanje prekogranične raspodele kapaciteta tamo gde nema granice je suprotno Ustavu i svim našim dokumentima u pravnom sistemu Srbije“, poručila je predstavnica AERS-a.

Kako je rekla, jedini i pravi put je da se EZ obrati pregovaračkoj grupi i Predsedništvu Srbje, kako se ne bi prejudicirale odluke koje će biti donete u pregovaračkom procesu između Srbije i privremenih insitucija u Prištini.

„Ovo za šta se opreterećuje EMS sa analizom, koja ni de fakto ni de juro ne odgovara finansijski tačnim iznosima, a pošto EMS jeste radio prekograničnu raspodelu kapaciteta, gde stvarno energetske granice postoje – izlišno je pričati o prekograničnoj raspodeli kapaciteta tamo gde nema granice“, naglasila je Dejana Stefanović Kostić.

Licemerno „posipanje pepelom”

Nakon rekacije iz AERS-a Lorkovski je rekao da je tačno da dijalog o KiM nije u nadležnosti EZ i da razumeju složenost tog pitanja.

Kazao je da EZ, sa druge strane, može da daje tehničku podršku i da se, ne ulazeći u politička pitanja, samo bavi time da li je evropsko zakonodavstvo preneseno u nacionalno, kao i regionalnom integracijom tržišta, koja je u ovom slučaju manja zbog „smanjenja kapacaiteta na intekonektorima prema Kosovu, što nije u skladu sa zakonodavstvom EZ“.

Iz MRE nema reakcije na insistiranje Lorkovskog

Sa Lorkovskim se sastala i Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike. Prema saopštenju poslatom iz njenog kabineta tema razgovora bila je izrada Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije, reforma u energetskom sektoru i unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti energetike.

O tome da se na sastanku razgovaralo i o insistiranju iz EZ po pitanju interkonektora za električnu energiju između Srbije i Kosova u saopštenju nema pomena.

Energija Balkana nezvanično saznaje da je, ipak, pričano i na tu temu, kao i to da je Srpska ministarka ponovila stav AERS-a. To je, svakako dobro, jer je Lorkovski, kao prvi čovek Energetske zajednice, sebi dao za pravo da se bavi politikom, a ne samo dešavanjima u sektoru energetike.

Akcenat na OIE

„Integrisani plan je ključni dokument kojim ćemo odrediti dinamiku i korake u procesu energetske tranzicije i koji će uskladiti ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Želimo da budemo ambiciozni, ali realni u postavljanju ciljeva, i da iskoristimo i javnu raspravu i konsultacije sa Energetskom zajednicom da bismo na kraju dobili što kvalitetniji dokument“, rekla je Đedović, navedeno je u saopštenju.

Dodala je i da se očekuje da uskoro budu usvojene i izmene i dopune Zakona o korišćenju OEI koje će stvoriti uslove za sprovođenje aukcija za dodelu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

„Izmene zakona omogućiće da povećavamo kapacitete iz OIE a da istovremeno imamo i obezbeđen siguran i pouzdan rad elektroenergetskog sistema, što je ključno za održivost energetske tranzicije“, navela je ministarka u razgovoru sa Lorkovskim.

Evropske direktive

U saopštenju se navodi da je na sastanku razgovarano i o planiranim aktivnostima u vezi  sa prenošenjem evropskih direktiva EU u domaće zakonodavstvo, daljim koracima u reformisanju energetskih preduzeća i primeni propisa u vezi sa funkcionisanjem tržišta prirodnog gasa i električne energije.

Navodi se, takođe, i da je Lorkovskogi rekao da Srbija napreduje na putu ka ekonomiji sa nultom emisijom ugljen-dioksida i da je izrazio zadovoljstvo da su izrađene izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koje otvaraju put za prve aukcije i podstiču korišćenje obnovljivih izvora energije.

„Sekretarijat, takođe, pozdravlja skoru finalizaciju nacrta Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu i otvoreni smo da pružimo pomoć Srbiji u osmišljavanju i primeni plana“, poručio je Lorkovski.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti