Nedostatak bakra se nazire i mogao bi poremetiti energetsku tranziciju

Budućnost proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u velikoj meri zavisi od bakra, a nadolazeći nedostaci u snabdevanju mogli bi da budu prepreka u ostvarivanju ciljeva postizanja neto nulte emisije do 2050. godine. „Energetska tranzicija će mnogo više zavisiti od bakra nego našeg trenutnog energetskog sistema“, tvrdi Daniel Jergin, potpredsednik S&P Global.

Električna vozila (EV), solarna energija, energija vetra i baterije za skladištenje energije zavise u mnogome od bakra. Prema S&P Global korporaciji koja se bavi analizom tržišta, EV zahtevaju 2,5 puta više bakra nego vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Solarnim panelima i vetroturbinama je potrebno 2 odnosno 5 puta više bakra po MW instalisanog kapaciteta nego za MW instalisanog kapaciteta postrojenja koja koriste prirodni gas ili uglj.

Bakar je takođe ključan za infrastrukturu koja prenosi električnu energiju, delimično zahvaljujući svojoj električnoj provodljivosti i niskoj reaktivnosti. Njegova upotreba uključuje kablove, tranzistore i pretvarače.

„Energetska tranzicija će mnogo više zavisiti od bakra nego našeg trenutnog energetskog sistema“, rekao je Daniel Jergin, potpredsednik S&P Global.

Izveštaj predviđa da će se potražnja za bakrom skoro udvostručiti u narednoj deceniji na 50 miliona metričkih tona do 2035. Do 2050. potražnja će dostići više od 53 miliona metričkih tona. Da bi ovu cifru  uporedio, S&P Global je primetio da je to „više od ukupnog bakra koji je potrošen u svetu između 1900. i 2021. godine“.

Novi rudnici, reciklaža….

Primena obnovljive energije će doprineti velikom povećanju potražnje. S&P Global predviđa da će se bakar potreban za električna vozila, vetroelektrane, solarne parkove i baterije utrostručiti do sredine naredne decenije. Ovo će se dogoditi uporedo sa rastom potražnje u drugim oblastima koje će pogurati potražnju za bakrom na nivoe koji nikada ranije nisu viđeni.

Situacija nije tako jednostavna kako bi se rešila izgradnjom novih rudnika. Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, novom rudniku bakra u proseku je potrebno 16 godina da izađe iz zemlje i postigne svoju produktivnost.

Za sada, povećanje proizvodnje u postojećim rudnicima i povećanje reciklaže mogu zadovoljiti neke veće potražnje.

S&P Global nudi dva buduća scenarija u pokušaju da predvidi kako će se situacija na tržištu bakra odvijati. Prema „Scenariju u kojem se proizvodnja nastavlja uglavnom kao što jeste – godišnji nedostatak u snabdevanju će 2035. godine dostići skoro 10 miliona metričkih tona.

U optimističnijem „scenariju visoke ambicije“ u kojem rudnici povećavaju proizvodnju bakra kao  i povećavanje globalne reciklaže, tržište će i dalje biti u deficitu tokom većeg dela 2030-ih.

„U bilo kom scenariju, ne bi bilo dovoljno ponude da se zadovolji potražnja koju će cilj neto-nulta emisija do 2050. godine zahtevati“, zaključuje se u izveštaju.

Novi geopolitički poredak

Potražnja za metalima i mineralima koji podstiču našu budućnost će na kraju stvoriti nove svetske poretke, jer zemlje žure da obezbede zalihe bakra, litijuma, nikla i drugih vitalnih sirovina.

„Postojaće novi geopolitički poredak oko minerala poput bakra“, rekao je Jergin. On je primetio da je lanac snabdevanja bakrom mnogo koncentrisaniji od lanca snabdevanja drugim sirovinama, uključujući naftu.

„Kina je više usredsređena na stvaranje primarne pozicije u lancima snabdevanja mineralima koja će biti neophodna da bi se dostigla neto-nula do 2050. godine. U međuvremenu, proizvodnja bakra u SAD je opala za skoro polovinu u poslednjih četvrt veka“, rekao je Jergin.

Izveštaj S&P Globala dolazi pošto su cene bakra bile pod pritiskom. Cene bakra su uglavnom pale kako strahovi od recesije rastu, izazivajući strah od usporavanja potražnje.

U sredu je bakar dostigao najnižu cenu od novembra 2020, nakon teškog drugog kvartala koji je bio najgori tromesečni period za ovaj metal u više od decenije.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti