Negativna cena električne energije – jedan od izazova zelene energetske tranzicije

U emisiji „Energija Sputnjika“ Željko Marković, stručnjak za energetiku, govori o negativna ceni električne energije kao jednom od izazova zelene energetske tranzicije.

Slobodno tržište električne energije, berze struje i sve veća proizvodnja obnovljivih izvora energije stvorile su u Evropi jednu novu realnost – da je nekada isplativije kupiti kilovate po negativnoj ceni nego proizvoditi ih u sopstvenim kapacitetima. Zelena energetska tranzicija nezaustavljiva je i neophodna u procesu dekarbonizacije i odustajanja od fosilnih goriva. S tim da se to ne sme uraditi preko noći, već planski i sa adekvatnim zamenskim kapacitetima.

Nije tu Srbija veliki izuzetak u odnosu na mnoge druge evropske , a pogotovo na zemlje u regionu. Dobra stvar je što je konačni, posle osam godina Elektroprivreda Srbije (koj je prošle godine postala akcionarsko društvo) dobila generalnog direktora – izabranog na konkursu.

Željko Marković, stručnjak za energetiku, i sam elektroinženjer, koji je nekada radio u EPS-u, napominje da novopostavljeni, doskorašnji vršilac dužnosti generanog direktora Dušan Živković ima višedecenijsku karijeru u ovoj kompaniji, da poznaje sve segmente poslovanja u ovom velikom kolektivu i da je u minulih godinu dana, od kada je na njenom čelu, pokazao da ima viziju ključnih koraka buduće transformacije EPS-a. Jer, transformacija je neophodna kako bi Srbija uhvatila korak sa evropskim elektroprivredama, koje su poodmakle u zelenoj tranziciji.

Sagovornik „Energije Sputnjika“ ističe da gazdovanje elektroenergetskim sistemom, kakav je EPS, zahteva sveobuhvatno poznavanje funkcionisanja sistema u zimskim i letnjim uslovima, uz neophodne remonte proizvodnih kapaciteta, sve da bi se obeubedila sigurnost snabdvanja potrošača i pozitivno poslovanje.

Objašnjavajući instituciju negativne cene električne energije (kada proizvođač plaća onome ko preuzme te viškove, kada njegovi kapaciteti u solarnim ili vetroelektranama proizvode više od planiranih i ugovorenih količina) Marković kaže da se i EPS-u isplati da tada „kupuje“ ovu struju, a da smamnjuje proizvodnju u svojim hidroelektranama ili termoblokovima. Rešenje za ovakve i viškove električne energije u prenosnoj mreži je skladištenje u akomulacijama reverzibilnih hidroelektrana, punjenje toplotnih skladišta ili baterija.

Napominjući da će potrošnja električne energije u svetu i kod nas rasti brže od nekadašnjih projekcija, čemu svakako doprinosi i elektrifikacija transporta, kao i sve veća upotreba klima uređaja sagovornik „Energije Sputnjika“ kaže da obnovljivi izvori nisu problem već da se sa njima mora pametno gazdovati.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti