Novi talas korone usporiće rast potražnje za naftom

Neizvesne nove danske bušotine u Severnom moru

Danska razmatra budućnost proizvodnje nafte i gasa u Severnom moru nakon što se Total, najveći operator u Severnom moru, povukao iz trke za dobijanje dozvole za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u ovom sektoru.

Danska vlada pozvala je političke stranke da razgovaraju o budućnosti vađenja nafte i gasa u Severnom moru nakon što je francuski Total odustao od takmičenja za dozvolu, saopštilo je u četvrtak ministarstvo klime i energetike i komunalnih delatnosti, piše SEEbiz.

„Total, najveći operator u Severnom moru, objavio je da povlači svoj zahtev za sudelovanjem u osmom krugu izdavanja dozvola. To stvara znatnu neizvesnost oko osmog kruga“, navedeno je u saopštenju ovog ministarstva.

Nakon toga preostalo je da se za dozvole takmiče još samo dva kandidata, napominju u ministarstvu.

Trenutno nije jasno koje firme još žele dozvolu. Danska energetska agencija svojevremeno je objavila da je primila zahteve Ardent Oila, Lundina, MOL-a i Totala.

Vlada je razmatrala mogućnost prekidanja nadmetanja jer je sebi zadala ambiciozan cilj – smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 70 odsto do 2030. godine.

Nezavisni vladin savetnik za klimatske promene izjavio je u junu da bi vlada trebala potpuno da obustavi istraživanje ugljikovodonika u Severnom moru, da ne bi narušila imidž zemlje koja je prvak u borbi za zaštitu klime.

Ministarstvo je najavilo da će nastojati da uspostavi ravnotežu između stvaranja stabilnog okvira za preostale naftne i gasne poslove u Severnom moru, uključujući radna mesta i ulaganja, kao i ostvarivanja zacrtanih klimatskih ciljeva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti