Nema 4. industrijske revolucije bez rudarstva

Bez rudarenja je praktično nemoguće obezbediti dovoljne količine mineralnih sirovina za rad celokupne idustrije. Konkretno, za osvajanje novih tehnologija bez kojih nema 4. industrijske revolucije. Predrag Mijatović, zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije, gost današnje emisije, ističe da se na nedavno održanom stručnom skupu u Atini nametnula tema da se mora menjati praksa primetna i u Srbiji i u Evropi da je rudarstvo gurnuto u zapećak. Jer, za razliku od našeg kontinenta u ostatku sveta, posebno u Aziji, gde prednjači Kina, rudarenju se posvećuje značajna pažnja.

Elementi retke zemlje, kritične mineralne sirovine, retki metali…

Ovi pojmovi polako ulaze u svakodnevni rečnik na stručnim skupovima. A sa tim na značaju dobija i rudarenja, bez kojeg je praktično nemoguće obezbediti dovoljne količine mineralnih sirovina za rad celokupne idustrije. Konkretno, za osvajanje novih tehnologija bez kojih nema 4. industrijske revolucije. Zbog toga kreatori ekonomskih politika, ne samo razvijenih zemalja, kao svoj prevashodni cilj postavljaju postizanje obezbeđivanje dovoljnih količina željenih mineralnih sirovina iz sopstvenih izvora reciklaže (ponovna prerada jalovine u rudnicima) ili diverezifikacija izvora snabdevanja.

Koliko je bitno obezbeđivanje izvora dovoljnih količina ovih sirovina, posebno retkih metala poput litijuma, na primer, videlo se i po radnom naslovu nedavnog stručnog skupa u Atini Mineralne srovine 2023 i cirkularna ekonomija.

Predrag Mijatović, zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije, gost današnje emisije Energija Sputnjika, ističe da se na ovom skupu nametnula tema da se mora menjati praksa primetna i u Srbiji i u Evropi da je rudarstvo gurnuto u zapećak. Jer, za razliku od našeg kontinenta u ostatku sveta, posebno u Aziji, gde prednjači Kina, rudarenju se posvećuje značajna pažnja.

Na rudarenju je zasnovan razvoj celokupne civilizacije

A bez ovih retkih metala jednostavno nema mogućnosti razvoja ni primene novih tehnologija, posebno onih veznanih za obnovljive izvore energije, ključnih za zelenu energetsku tranziciju.

Kada se tome doda i činjenica da je gro nalazišta ovih elemenata retke zemlje i kritičnih mineralnih sirovina skoncentrisano u Kini, Rusiji i zemljama Južne Amerike i Afrike, koje su kao po pravilu nerazvijene, ne treba da čudi da se bogate zemlje ne samo trude da aktuelizuju priče o eksploataciji ovih sirovina već i da dominiraju. Tako najbolje mogu da sprovedu diverzifikaciju izvora snabdevanja.

Mijatović ističe, takođe, da je evidentno da se kod nas, u Srbiji i u Evropi, na primer, veoma razlikuje pristup eksploataciji mineralnih sirovina. Dok Evropa insistira na poštovanju ekoloških principa, ali kreće ozbiljno u otpočinjanje obezbeđivanje ovih mineralnih sirovina iz sopstvenih izvora u Srbiji se vode kampanje ne samo protiv eksploatacije litijuma već rudarenja uopšte.

A na rudarenju je zasnovan razvoj celokupne civilizacije pa i 4. industrijske revolucije, za koju se mnogi i u Srbiji, čini se, samo deklarativno zalažu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti