Nema digitalne i energetske tranzicije bez ulaganja u distributivne mreže

U Studiji koju je uradio Monitor Deloitte, analizirajući detaljne empirijske podatke iz 10 evropskih zemalja, pokazuje da je potrebno povećati ulaganja u elektroenergetsku mrežu 50 do 70% do 2030. godine u odnosu na prethodnu deceniju. Približno jedna trećina distributivnih mreža EU već je starija od 40 godina. Prilagođavanjem elektroenergetskih mreža za energetsku tranziciju stvoriće se 500.000 radnih mesta u EU.

Distributivne mreže su okosnica digitalne i energetske tranzicije, jer osiguravaju neprekidan i pouzdan protok električne energije, integrišu većinu obnovljivih izvora energije i omogućavaju stvaranje novih usluga za potrošače. Ali, da bi bio podoban za upotrebu u sve više dekarbonizovanom, decentralizovanom i digitalizovanom elektroenergetskom sistemu, hitno je potrebno povećati ulaganja u evropske distributivne mreže, piše Eurelectric.

Evropskim distributivnim mrežama biće potrebne investicije od 375 do 425 milijardi evra do 2030. godine. To je glavni zaključak značajne studije koju su sprovela industrijska tela Eurelectric i E.DSO. Prva ove vrste, studija koju je sproveo Monitor Deloitte na osnovu detaljnih empirijskih podataka iz 10 evropskih zemalja, otkriva potrebu za povećanjem mrežnih ulaganja za 50 do 70% do 2030. godine u odnosu na prethodnu deceniju. Istovremeno, studija ističe niz izvanrednih društvenih koristi koje donosi pravovremena modernizacija električne infrastrukture kontinenta.

Ključni pokretači ulaganja: Obnovljivi izvori, elektrifikacija i starost

Značajan deo investicionih potreba vođen je tekućom energetskom tranzicijom: proširenja i zamene povezane sa integracijom promenljivih obnovljivih izvora poput sunca i vetra, od kojih će 70% biti povezano na nivou distribucije, kao i sa progresivnom elektrifikacijom industrije, prevoz i zgrade.

Međutim, najveći pokretač ulaganja je modernizacija infrastrukture zbog starenja. Studija otkriva da je približno jedna trećina mreža EU već starija od 40 godina. Ovaj udeo će verovatno premašiti 50% do 2030. godine.

Ograničeni uticaj na cene i društvene koristi

Uprkos prosečnim godišnjim potrebama za investicijama od 34 do 39 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 50 do 70% u odnosu na potrošene količine u 2019. godini, uticaj na cene električne energije i mrežne tarife verovatno će biti umeren ako kreatori politike i regulatori obezbede prave okvirne uslove i pametni tarifni dizajn.

Štaviše, društvene koristi u odnosu na održivost, ekonomiju i konkurentnost, prouzrokovane ovom transformacijom, nadjačaće ekonomske efekte: EU bi mogla uštedeti više od 175 milijardi evra godišnje u uvozu fosilnih goriva, i na kraju smanjiti prosečne troškove električne energije za 28, a dugoročno čak 37 milijardi.

Pored toga, studija pokazuje da bi oko 90% investicija, ili 30 do 35 milijardi evra godišnjeg prihoda, mogli da privuku proizvođači i pružaoci usluga iz EU, doprinoseći postpandemijskom ekonomskom oporavku. Sveukupno, ulaganja u distributivne mreže održaće 440 do 620 hiljada kvalitetnih i lokalnih poslova godišnje 27 zemalja EU i Velikoj Britaniji.

Po objavljivanju studije, Kristian Rubi, generalni sekretar Eurelectric-a, rekao je: „Za energetsku tranziciju hitno su potrebne mrežne investicije i one imaju ogroman potencijal za otvaranje novih radnih mesta. Uz prave okvirne uslove možemo da učinimo da goine do 2030. budu decenija distributivnih mreža. Pozivamo kreatore politike da poboljšaju investicione okvire i dizajn tarifa, olakšaju pristup fondovima EU i ubrzaju postupke odobrenja i dozvola.“

A Christian Buchel, predsednik E.DSO i direktor za teritorije, kupce i Evropu u Enedisu je zaključio: „Posedujemo znanje i tehnologije, IT i AI, da bismo poboljšali tranziciju energetskog sistema. Ipak, trebaju nam donosioci odluka, politička tela, građani, regulatori, finansijske institucije i nevladine organizacije da bismo razumeli koliko je neophodno postići traženi visok nivo kvalitetnih investicija u koje možemo da se uverimo“.

Izvor: Eurelectric (federacija za evropsku elektroenergetsku industriju)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.