Nema letnje pauze za investicije EPS-a

Na gradilištima EPS-a nema letnje pauze i predaha. Napreduju radovi na gradilištima EPS-a, od kojih se najveći poslovi odvijaju se na lokacijama za izgradnju bloka B3 u TE Kostolac B3 i postrojenja za odsumporavanje u TE Nikola Tesla A.

Investicioni projekti u Elektroprivredi Srbije napreduju veoma dobrim tempom i na gradilištima nema letnje pauze i predaha. Najveći poslovi odvijaju se na lokacijama za izgradnju bloka B3 u Termoelektrani Kostolac B3 i postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A.

Posle više od tri decenije u Kostolcu će biti izgrađen blok B3 od 350 megavata i biće to nova, veoma značajna snaga za EPS i elektroenergetski sistem Srbije.

„Radovi se trenutno izvode na 12 celina, za koje je dobijena građevinska dozvola, izrada i isporuka opreme je intenzivirana, kao i izvođenje radova. U toku je isporuka generatora, a u septembru i oktobru očekuje se isporuka turbine, čelične konstrukcije i delova kotlovskog postrojenja“, kaže Vladimir Marković, pomoćnik direktora Elektroprivrede Srbije i direktor Sektora za ključne investicione projekte.

Na gradilištu bloka B3 u Kostolcu trenutno je angažovano oko 380 kineskih i domaćih radnika, a ukupno gledano urađeno je više od pola posla. Najviše je urađeno u delu projektovanja, gde je stepen realizacije 85 odsto, u segmentu proizvodnje i isporuke opreme je skoro 70 odsto, dok je najviše posla preostalo u izvođenju radova.

Veoma je živo i na budućoj lokaciji postrojenja za odsumporavanje u TENT A, a kumulativni napredak na ovom gradilištu veći je od 72 odsto. Radovi na gradilištu su podeljeni u dve faze. Urađeno je čak 90 odsto projektovanja i inženjeringa, u delu nabavke i izrade opreme urađeno je više od 86 odsto posla. Oprema iz inostranstva je isporučena, skladišti se i čuva do ugradnje. Oprema iz Srbije je delimično isporučena i očekuje se u narednom periodu u skladu sa intenzitetom aktivnosti i potrebama na gradilištu. Zbog povećanog obima posla na izgradnji cevovoda i izgradnji kasete 1 za skladištenje gipsa, definisan je 28. decembar 2022. godine, kao rok završetka, nakon čega počinje garancijski period od godinu dana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti