Nema letnje pauze za investicije EPS-a

Na gradilištima EPS-a nema letnje pauze i predaha. Napreduju radovi na gradilištima EPS-a, od kojih se najveći poslovi odvijaju se na lokacijama za izgradnju bloka B3 u TE Kostolac B3 i postrojenja za odsumporavanje u TE Nikola Tesla A.

Investicioni projekti u Elektroprivredi Srbije napreduju veoma dobrim tempom i na gradilištima nema letnje pauze i predaha. Najveći poslovi odvijaju se na lokacijama za izgradnju bloka B3 u Termoelektrani Kostolac B3 i postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A.

Posle više od tri decenije u Kostolcu će biti izgrađen blok B3 od 350 megavata i biće to nova, veoma značajna snaga za EPS i elektroenergetski sistem Srbije.

„Radovi se trenutno izvode na 12 celina, za koje je dobijena građevinska dozvola, izrada i isporuka opreme je intenzivirana, kao i izvođenje radova. U toku je isporuka generatora, a u septembru i oktobru očekuje se isporuka turbine, čelične konstrukcije i delova kotlovskog postrojenja“, kaže Vladimir Marković, pomoćnik direktora Elektroprivrede Srbije i direktor Sektora za ključne investicione projekte.

Na gradilištu bloka B3 u Kostolcu trenutno je angažovano oko 380 kineskih i domaćih radnika, a ukupno gledano urađeno je više od pola posla. Najviše je urađeno u delu projektovanja, gde je stepen realizacije 85 odsto, u segmentu proizvodnje i isporuke opreme je skoro 70 odsto, dok je najviše posla preostalo u izvođenju radova.

Veoma je živo i na budućoj lokaciji postrojenja za odsumporavanje u TENT A, a kumulativni napredak na ovom gradilištu veći je od 72 odsto. Radovi na gradilištu su podeljeni u dve faze. Urađeno je čak 90 odsto projektovanja i inženjeringa, u delu nabavke i izrade opreme urađeno je više od 86 odsto posla. Oprema iz inostranstva je isporučena, skladišti se i čuva do ugradnje. Oprema iz Srbije je delimično isporučena i očekuje se u narednom periodu u skladu sa intenzitetom aktivnosti i potrebama na gradilištu. Zbog povećanog obima posla na izgradnji cevovoda i izgradnji kasete 1 za skladištenje gipsa, definisan je 28. decembar 2022. godine, kao rok završetka, nakon čega počinje garancijski period od godinu dana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.